Salaris

Mestre jubilat i actor.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

En l'informe que van presentar el 9 d'aquest mes l'escola de negocis EADA i el grup ICSA, resulta que els sous dels directius ha crescut aquest any vuit cops més que els dels empleats.

Si ja de per si la diferència era gran l'any 2018, el 2019, encara més. Això ha passat, sobretot, a les grans empreses com la banca i les assegurances. La petita i mitjana empresa (les PIMES) són les que han hagut de fer més esforços davant l'increment del salari mínim interprofessional, promogut pel Govern.

Aquest any que ens deixa, els directius han cobrat de mitjana uns 300 euros bruts més, davant els 36 dels empleats. La veritat és que, si tenim present l'increment del cost de la vida, aquests 36 euros de més, saben a poc. La diferència entre uns i altres és cada cop més gran.

Anys enrere, hi havia un assessor que aconsellava les empreses que tenien dificultats econòmiques. L'anomenaven Superlópez i els seus emoluments eren esplèndids. El seu secret per a revifar empreses era reduir costos. I el consell més important que donava: reduir personal. Vull dir, un grapat de treballadors al carrer i, els que quedaven, amb la por al cos per poder ser acomiadats, treballarien el doble: la feina que els pertocava i la dels que havien marxat. No sé si era un invent patentat per aquest senyor, però, la veritat, no era gens original. I a sobre cobrava un bon sou.

En canvi, hi havia un economista que, durant una conferència a directius d'empresa els va dir: “Lo primero que tienen que hacer ustedes es rebajarse el sueldo que estan cobrando”. Els devia deixar la sang gelada a tots els presents. El cas és que, aquesta persona va desaparèixer dels diaris i no es va tornar a saber mai més d'ell.

Durant el començament del segle passat, quan es parlava de l'explotació obrera, es referia als sous baixos i, sobretot, a la jornada llarguíssima de treball (recordeu la lluita per la jornada de 8 hores). En l'actualitat, i gràcies a la crisi, l'explotació del treballador rau en la por a perdre el lloc, a més dels sous no precisament generosos.

Rafa Usero, mestre jubilat i actor

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi