Ciutadans va negociar unes retribucions quasi idèntiques a les que ara critica a l’EMD de Valldoreix

per Jordi Pascual

Sant Cugat Fake News

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Sant Cugat Fake News és una secció que tracta d’ampliar i/o desmentir notícies, declaracions i informacions virals referents a la ciutat que o bé són falses o poden ser malinterpretades per manca de context o seguiment de l’afer que expliquen.

El darrer canvi retributiu aprovat a l’EMD de Valldoreix ha despertat l’oposició de Ciutadans, que ha criticat l’aplicació del canvi tot dient que aquests diners s’haurien de destinar a altres afers i ha engegat una campanya de denúncia. La vocal taronja, Anna Cano, ho va exhibir al Ple en què es va aprovar el canvi, quan va fer una exposició dels fets molt similar a la de l’article que posteriorment va publicar a Cugat Mèdia.

En aquest escrit acusa el govern i la resta de l’oposició d’haver pactat un augment de la retribució d’un 31% als vocals de l’oposició i d’un 11% per als tres dels quatre vocals de govern: “Evidentment no van comptar amb Ciutadans perquè saben que hi estem radicalment en contra d'aquesta mesura que només busca un vergonyós ànim de lucre personalˮ.

El Ple va esdevenir un debat en què la resta de grups van criticar la vocal de Ciutadans, qui consideren que no s’implica en les tasques de representació política i que, per tant, és la persona menys adient per parlar de retribucions. A més, també es va indicar que els vocals de l’oposició no s’han incrementat el sou sinó el topall a cobrar a final d’any ja que al 2020, arran de la celebració de plens extraordinaris, van restar diversos mesos sense cobrar perquè havien arribat als 12.000 euros de topall abans d’acabar l’any.

També van criticar Cano per oposar-se a unes retribucions que mesos abans havia negociat amb l’oposició i amb el govern. Però què hi ha de cert en tot aquest afer? elCugatenc ha tingut accés a dos documents que demostren les negociacions.

Ciutadans va proposar un topall com el que s’ha aprovat

Abans del Ple del 4 de juliol en què es van fixar les primeres retribucions del mandat, tota l’oposició va llençar una proposta conjunta a la Junta de Portaveus tot i que posteriorment va ser alterada. Tal com es pot veure al punt de la junta, ERC-MES, CUP-PC, Ciutadans i PSC van proposar unes dietes de 713,38 euros per assistència a plens i de 600 euros per assistència a les juntes de portaveus, la comissió de comptes i les comissions informatives fins a un topall anual de 15.761 euros anuals –el mateix topall que s’ha aprovat al darrer Ple.

L’única diferència és que en la proposta inicial de l’oposició la suma de les dietes suposava 1.313 euros mentre que la que es va aprovar al juliol ascendia a 1.100 euros. La darrera modificació retributiva manté els 1.100 euros –900 per assistència a plens i 200 per les juntes i comissions– i incrementa el topall de 12.000 euros als 15.761 que ERC-MES, CUP-PC, Ciutadans i PSC van proposar a principi de mandat.

Ciutadans va negociar amb Junts unes retribucions de govern com les que s’han aprovat

Paral·lelament, mentre l’oposició negociava una proposta unitària, Ciutadans també va negociar amb el govern. En aquestes negociacions, la vocal taronja va negociar unes retribucions per al govern idèntiques a les que s’han aprovat en la darrera modificació. D’aquesta manera, el president, Josep Puig, tindria i té una retribució de 39.339 euros bruts anuals amb una dedicació del 90%; la vicepresidenta, Susana Herrada, 34.800 euros bruts anuals amb dedicació exclusiva, i els altres dos vocals 26.100 euros bruts anuals amb una jornada del 75%.

En la proposta que Ciutadans va negociar amb el govern l’únic canvi respecte a les assignacions, tant les aprovades al juliol com les actuals, és que la retribució total per a l’oposició així com el topall eren més baixos, 916,69 euros mensuals i 11.000 euros anuals respectivament. Si bé, mentre en els dos documents retributius aprovats l’oposició sempre ha cobrat per assistència a plens i comissions, en aquesta proposta s’obria la porta a que el portaveu d’ERC-MES, Lluc Cahís, s’acollís a un contracte.

Què suposa de despesa total cadascuna de les propostes?

A continuació, una taula amb la despesa total anual en retribucions (suposant que l’oposició cobra fins el topall) de les diferents propostes negociades i aprovades:

elCugatenc, havent accedit als documents de les negociacions, ha demanat parlar amb la vocal de Ciutadans perquè expliqués per què ara li semblen incorrectes les retribucions que ella mateixa va negociar o si el seu posicionament no es basa en quina retribució mereix cada representant polític sinó amb la suma total de la despesa. El partit, però, ha rebutjat pronunciar-s’hi i ha remès el mitjà a la roda de premsa que van fer pocs dies després del Ple en què es va aprovar el canvi.

En la compareixença, Cano va criticar que el canvi retributiu es va fer sense tenir-la en compte. “Fa sis mesos es va aprovar un cartipàs amb el qual tots estàvem d’acord i amb què estalviàvem un 10% de despesaˮ, va dir, tot recordant que els sous previs superaven el Salari Mínim Interprofessional (SMI). També va criticar problemes irresolts a Valldoreix com la urbanització de l’avinguda Baixador o les goteres a l’escola bressol.

A l’espera de la compatibilitat del president

Al Ple de juliol es va donar el vist i plau a la compatibilitat laboral del president, Josep Puig, perquè seguís sent president i administrador de la seva empresa, Instal·lacions Josep Puig SL, però amb el compromís de demanar un informe a la Diputació sobre la compatibilitat de les dues feines. Hores d’ara l’EMD encara no ha rebut l’informe però aquest pot resoldre que el president no podrà seguir al càrrec si no renuncia a fer obres que precisen de llicència a Valldoreix. En aquest supòsit Puig haurà d’elegir entre mantenir el càrrec o que la seva empresa no faci treballs a Valldoreix, el que novament podria portar lligat un canvi de la previsió retributiva.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article