Darrers tràmits per a la construcció d’una escola privada internacional a Valldoreix

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Santa Clara International School i projectes

La Santa Clara International School arribarà a Valldoreix després d’ultimar els darrers tràmits urbanístics per a la construcció del centre a un terreny proper a la Casa de la Vila. El procés es va iniciar al 2006 i es va deslligar al Ple d’octubre, quan l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) va donar el vist i plau al conveni amb el centre educatiu per a les obres de clavegueram vinculades al projecte. El director Àlex Obradors explica que aquest pas permetia desbloquejar l’atorgament la llicència per començar les obres a l’abril, si la pandèmia no ho retarda.

El tràmit va començar fa gairebé 15 anys, amb l’aprovació inicial del Pla Especial per permetre dotar la parcel·la d’ús docent, un procés administratiu que va acabar l’any 2008 amb l’aprovació definitiva. Posteriorment l’escola va preparar el projecte, que preveia un centre d’infantil, primària i secundària per a un màxim de 360 alumnes, tot i que Obradors explica que en els darrers canvis han decidit mantenir infantil al centre que actualment tenen a Barcelona i traslladar el batxillerat a Valldoreix. El director també explica que durant els primers anys del centre a la vila no esperen tenir més de 150 o 200 alumnes.

La parcel·la de 5.783,83m2 està ubicada a la rambla Jacint Verdaguer, just al davant de la residència de gent gran Jardins de Valldoreix. Es tracta d’una zona ja urbanitzada i delimitada per diverses edificacions –que fan que la parcel·la tingui forma d’ela– i per la rambla Jacint Verdaguer (on es farà l’accés principal), el carrer Canari i el passeig Verdum. Segons el projecte, l’edificació ocuparà 1.098m2 dels 2.891,7m2 en què es pot construir. El cost de l’obra se situa en 1,6 milions d’euros, sense comptar la conveniada per fer el clavegueram.

Tala de 38 arbres i anivellament del terreny

El terreny té una pendent cap al torrent de Nonell, que es troba a tocar de les edificacions de l’altra banda del passeig Verdum. El projecte preveu accions per anivellar les terres d’una parcel·la que té un desnivell màxim de 2,5 metres. L’edifici, la pista esportiva i l’aparcament exterior i interior es concentren a la part alta del terreny mentre la sortida al passeig Verdum serà un aparcament més petit destinat al personal. El desnivell entre aquest aparcament i el centre se salvarà amb escales i sauló compactat amb arbrat.

La parcel·la està totalment repleta d’arbrat, principalment pins (27) i alzines (37). Segons la darrera versió del projecte bàsic, de juny del 2020, a la parcel·la hi ha un total de 97 arbres, 38 dels quals hauran de ser talats: 24 pins (un dels quals ha caigut), 12 alzines (una de les quals és seca), un roure i una figuera. Com a mesura compensatòria, es preveu replantar 45 pins, 24 alzines, tres roures i una figuera.

Obradors defensa que la decisió de fer el centre a Valldoreix ve marcada pel seu entorn natural i la possibilitat de fer activitats lectives en contacte amb la natura. L’altra cara d’aquest privilegi és la tala de l’arbrat. “L’EMD va donar molta importància a l’arbrat i nosaltres hem fet un estudi molt detallat arbre a arbre per preveure’n la replantació”, defensa el director del centre, “aquest va ser el segon tema més important que ens va advertir quan vam iniciar el projecte; just per darrere de la mobilitat”.

El repte de la mobilitat, fins a 360 alumnes al cor de Valldoreix

Entre 150 i 200 alumnes inicialment, segons les previsions del director, i fins a 360, segons el projecte, acudiran a la Santa Clara International School, el que suposa una generació de mobilitat important a una vila que no té grans avingudes per gestionar el trànsit. A aquestes cal sumar-li les 25 persones contractades que preveu al projecte.

La proposta de l’escola fa una previsió de desplaçaments amb 144 alumnes en autobús i 252 en vehicle privat –comptabilitzen 188 cotxes tenint en compte que hi haurà infants i adolescents que compartiran vehicle–. A la pràctica, la proposta constructiva preveu la creació de 43 places d’aparcament (10 a l’exterior i 33 distribuïdes en dos aparcaments interiors) i un accés en autobús des de la rambla Jacint Verdaguer a l’interior de la parcel·la.

Obradors assegura que aquesta ha estat una preocupació central en la redacció del projecte i que també s’ha tingut en compte en les darreres actualitzacions del pla bàsic. Recorda que la previsió de 360 alumnes és un màxim i que, per tant, la mobilitat generada segurament serà molt inferior.

Un conveni per fer el clavegueram

A l’octubre, el Ple de l’EMD de Valldoreix va aprovar, amb els vots favorables de Junts per Sant Cugat – Valldoreix i de Ciutadans, l’abstenció del PSC i el vot contrari d’ERC-MES i la CUP-PC, un conveni de col·laboració entre l’escola i l’EMD per a la realització de les obres de clavegueram que han de connectar el centre educatiu amb el clavegueram del torrent de Nonell. Es preveu que l’EMD pagui 166.100,63 euros i l’escola 247.223,98 euros, incloent trams que ja queden fora de la parcel·la.

L’objectiu és soterrar i acabar el clavegueram que va des de la rambla Jacint Verdaguer fins al torrent travessant la parcel·la per un dels seus extrems, creuant el passeig Verdum i pel passeig de la Garsa. També es preveu connectar una recollida pluvial del passeig de l’Ametller amb el passeig Verdum i amb la riera a través del passeig de la Garsa.

L’EMD pagarà en solitari diverses de les connexions dels embornals de la rambla Jacint Verdaguer i la connexió de la recollida d’aigües pluvials des del passeig de l’Ametller fins a la riera passant pel passeig Verdum. L’escola pagarà en solidari una part de les obres de la rambla Jacint Verdaguer i del passeig Verdum així com tot el tram de clavegueram que travessa la parcel·la. L’EMD i l’escola es reparteixen a parts iguals la despesa de la connexió de la xarxa d’aigües residuals des del passeig Verdum fins al torrent a través del passeig de la Garsa. L’obra també suposa anul·lar una part de la xarxa existent.

El model d’escola i els dubtes polítics

La Santa Clara International School és un centre privat que va començar a treballar al 1968 a Barcelona. “La meva àvia va veure que l’anglès era molt important tot i que en aquell moment la llengua estrangera que tenia més pes era el francès”, explica Obradors, “l’anglès l’impartien professors nadius i, a més, va ser una de les primeres escoles mixtes”. Aquesta mirada s’ha mantingut i hores d’ara, segons el seu director, l’anglès té preponderància en les classes: un 90% a parvulari, un 80% a primària, un 60% al darrer cicle de primària, un 50% a l’ESO i un 33% al batxillerat.

Obradors diu que el model segueix el currículum de la Generalitat però amb més presència de l’anglès, no com passa als instituts internacionals que prenen un model educatiu d’un altre estat: “Això ens permet que el 50% de l’alumnat sigui d’altres parts del món”. El director defensa l’escola dient que s’aposta per una educació holística que té en compte la vessant acadèmica, emocional, creativa i de valors –defensa especialment la solidaritat i la caritat–, posant èmfasi en el multilingüisme amb la possibilitat d’aprendre altres llengües com l’alemany, el francès o el xinès. Assegura que els seus alumnes són multiconfessionals i ho defensa com una riquesa.

Però aquest model no convenç les tres forces d’esquerres que es troben a l’oposició a l’EMD de Valldoreix, que defensen l’escola pública, laica i catalana. Així ho van explicar al Ple d’octubre tot criticant el model d’escola privada que, al seu parer, prioritza l’excel·lència per sobre de la igualtat i que tot sovint té vincles amb l’església catòlica.

En aquest sentit, la Susana Herrada, vocal del govern, va explicar que l’EMD està obligada a tramitar la llicència per l’aprovació del Pla Especial al 2008. També va justificar l’acord amb la promotora per fer el clavegueram tenint en compte que bona part de l’actuació discorre per la parcel·la afectada i el seu entorn. Alhora, va dir que l’atorgament de la llicència suposarà un ingrés de 60.000 euros per a l’EMD.

L’empresa al darrere de l’escola

El centre educatiu està gestionat per Santa Clara School SA, una empresa registrada en l’àmbit de l’educació i que, segons les darreres dades recollides al portal empresarial Axesor, ha tingut uns resultats desiguals durant els darrers anys: amb pèrdues al 2014 i 2017 i beneficis al 2015, 2016 i 2018 que deixen un balanç definitiu de 79.685 euros de beneficis durant aquest període.

Segons aquest mateix informe, a tancament de l’exercici del 2018, l’empresa tenia 12 persones contractades directament. Segons el director, hi ha entre 25 i 30 persones treballant al centre de Barcelona en l’actualitat i s’hauran de fer noves incorporacions quan comenci l’activitat a Valldoreix. Ell no apareix entre els administradors de l’empresa tot i que sí hi consten Maria Isabel Hernández i Maria Rosa Hernández, totes dues membres de l’equip directiu.

A més, durant els darrers anys l’empresa va modificar gradualment els contractes, passant d’un 90% de personal no fix al 2014 a un 55,5% al 2018 (les darreres dades disponibles). Obradors justifica aquesta evolució tot dient que busquen un equip fort i consistent i que, per això, no consoliden les places fins que els treballadors demostren la seva vocació, validesa i implicació.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article