El concurs d’idees per al nou edifici de l’Escola de Música reobre el debat sobre la manca d’espais culturals a Valldoreix

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Escola de Música i Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Una quinzena d’empreses s’han presentat al concurs públic per redactar el projecte del nou edifici de l’Escola de Música de Valldoreix, en forma de concurs d’idees i encara pendents de saber quina d’elles serà l’escollida per fer el projecte definitiu sobre el qual es podran licitar les obres. Tot i això, diverses entitats culturals de la vila s’han posat en alerta en veure que l’obra podria ascendir fins els 1,7 milions d’euros mentre Valldoreix segueix mancat d’un espai cultural polivalent que millori la Nau de Cultura i el Casalet.

Així va constar per primera vegada al torn de precs i preguntes del Ple de juny, quan la vocal del PSC, Susanna Casta, va llegir una carta dels Marxosos, el Cercle de Valldoreix, Magma 2011 la Serreta, el Casal d’Avis, l’associació de veïns de la Serreta, Teatre Espiral i la Coral Harmonia crítica amb aquesta priorització: “S’hauria d’aprofitar aquest Espai Garden, tan gran i ben situat, per construir un equipament que doni també resposta a tots els interessats en la cultura de Valldoreix”. Comparteixen la necessitat de millorar les instal·lacions de l’Escola de Música però consideren que és “un projecte en gran proporció d’interès privat i que no s’ha posat en coneixement i consideració de les diferents entitats culturals del poble”. Per això demanen un auditori.

“Es manté la reivindicació que fem des del 1999, quan demanàvem més equipaments culturals, el que es va acabar traduir en la proposta de fer una Centralitat al Casalet que hores d’ara està aturada”, explica Miquel Rejat, president de la Coral Harmonia, “mentrestant han fet la Nau de Cultura, que donava un poc de cobertura però ara amb les cadires fixes no es poden fer alguns actes i, a més, quan plou és impossible fer un concert perquè la pluja fa molt soroll sobre la coberta unflable de tela”. Per a ell, el principal problema de la proposta d’Escola de Música és perdre l’ús del Garden, on s’han fet arrossades i concerts, a canvi d’un edifici que serà d’ús preferent per a l’escola.

Una mirada similar aporta Assumpta Pla, del Casal d’Avis, tot demanant un auditori que sigui polivalent tot el temps i no limitat pels horaris de l’Escola de Música. També lamenta el tracte rebut quan, dies després del Ple, diversos representants de les entitats van acudir a la Casa de la Vila per entregar la carta al govern i demanar una reunió. Susana Herrada, vocal de Cultura, va lamentar al Ple que les entitats no acudissin directament a ella i diu que es farà una reunió abans d’acabar el curs polític.

“Herrada va dir que estava dolguda però els que estem dolgudes som les entitats, a les quals no se’ns ha contactat i, davant d’això, protestem”, reivindica Marcenia Baqués, representant dels Marxosos, sense descartar una recollida de signatures, “hem demanat una reunió urgent i, si no es fa, ens haurem de mobilitzar”. Carmen Ballesteros, de l’associació veïnal de la Serreta, fa èmfasi que el posicionament de les entitats no és contra l’Escola de Música sinó a favor d’un espai per a les entitats: “No faran la reunió perquè ja ens han dit que faran el que voldran”.

Finalment per part de les entitats crítiques, Rafa Usero, de Teatre Espiral, planteja que un dels problemes és que l’Escola de Música és una concessió i que, per tant, els canvis mentre la concessió estigui en marxa haurien de ser sufragats per l’empresa concessionària. “A Valldoreix hi ha una disjuntiva entre la gent que vol fer poble i qui vol una vila-dormitori però els que treballem per al poble estem pidolant i demanant un espai perquè tot i que hi ha més activitat, tenim els mateixos espais des de fa dècades”, denuncia, “a Espiral fa temps que demanem un teatre i espais de magatzem però no s’ha avançat en aquesta línia”.

L’Escola de Música comparteix part de l’anàlisi de les entitats

Tot i que la carta presentada al Ple sorgeix del debat sobre l’Escola de Música, Manel Cerdà, director del centre, diu compartir bona part de l’argumentari ja que es demana la creació d’un auditori i tenir un espai polivalent. En aquest sentit, preveient que hi haurà un espai d’aquestes característiques al nou edifici, explica: “S’ha de definir com l’utilitzem i regular-se com a tot arreu. Però també tindrem espais propis, com passa a totes les escoles de música de Catalunya”.

Per a ell, no és un afer que hauria de generar polèmica, tenint en compte que l’objectiu de l’Escola de Música és que tothom hi pugui accedir sense distinció. Tot i això, no té concrecions més enllà perquè tot dependrà de la tramitació del projecte i la posterior licitació de l’obra. Recorda que el canvi és urgent ja que ara el centre es divideix entre un baix amb poca ventilació i uns mòduls prefabricats. “Estem parlant de la primera entitat de Valldoreix”, defensa Cerdà, “això no hauria de suposar un enfrontament perquè tothom podrà fer-ne ús i és el primer pas per tenir més equipaments culturals”.

El dubte de la polivalència

Les bases del concurs preveuen una construcció en dues fases. La primera per als espais docents, administratius i comuns i la segona per a la sala polivalent, les cabines d’estudi i la urbanització; 850 metres quadrats en total. El debat es troba en l’ús de la sala polivalent, de 150 metres quadrats i accés independent, que és presentat pel govern de l’EMD com l’espai on aconseguir l’ús reivindicat per les entitats.

Ara bé, la majoria de signants de la carta es fixen en un altre dels punts recollits al plec de clàusules, referent als horaris: “I respecte els horaris, formatius en la seva majoria, amb franges horàries de tarda, entre les 16:00 i les 22:00 hores, en calendari escolar, de dilluns a divendres, així com tallers de curta durada que es programen en altres franges horàries, inclús de cap de setmana per algunes audicions i concerts”.

Amb aquest enunciat, diverses de les entitats temen que no puguin fer un ús real de l’espai polivalent perquè l’Escola de Música el farà servir la major part del temps i la resta de col·lectius quedaran relegats a la franja de nit. En el marc del debat polític, especialment a la darrera Audiència pública però ja present al gener del 2021, quan es va fer la reserva pressupostària per licitar la redacció del projecte, també s’ha posat en dubte que es destinin diners a una entitat que agrupa 200 persones, la meitat de les quals no són del municipi.

La qüestió econòmica i de debat polític

Davant d’aquest debat, Herrada defensa que l’EMD no només ha de fer coses de les quals es beneficiï només el veïnat de Valldoreix, posant d’exemple l’aparcament de Can Cadena, i defensa que els 1,7 milions advertits per l’oposició i per les entitats són només un supòsit ja que quan es licitin les obres el preu tendirà a la baixa. Tot i així, Herrada es va mostrar prudent: “Si no es pot aprovar, no ho farem. Les coses s’han de consensuar”.

L’afer de l’Escola de Música ha estat un dels arguments d’ERC-MES, CUP-PC i PSC en la petició de dimissió al president Josep Puig. Mentre les tres forces de l’oposició consideren que la proposta enfronta el veïnat, suposa un incompliment de promeses a les entitats culturals i no contempla una polivalència real, Puig respon dient que és una entitat sense ànim de lucre i que hores d’ara no es pot saber el preu exacte perquè encara no hi ha un projecte aprovat.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article