El jutjat requereix a Puig l’execució de la sentència d'enderrocament de les tres cases del carrer Sant Francesc

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

El president de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Valldoreix, Josep Puig, ha emès un decret per demanar a l’empresa Bei Barcelona que enderroqui una de les tres cases del carrer Sant Francesc afectades per una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), refermada pel Suprem a l’abril del 2019 per la no acceptació d’un recurs a aquesta resolució. L’administració valldoreixenca va acatar parcialment la sentència amb l’enderrocament d’un dels tres habitatges i ara està obligada a executar-la del tot amb l’enderroc de les dues restants.

Amb una providència del jutjat contenciós administratiu número 10 de Barcelona que insta l’EMD a enderrocar les altres dues cases, Puig ha d’iniciar els tràmits per acatar tota la resolució i per això, en el decret emès el passat 1 d’octubre, demana a l’empresa constructora la presentació d’un projecte d’enderroc abans del proper dia 16. També s’adverteix a Bei Barcelona que, en cas d’incomplir el requeriment, l’EMD executarà l’obra per via subsidiària.

Queda així un tercer habitatge en discòrdia. Segons el decret, es tracta d’una casa arrendada fins l’1 de desembre del 2021 i per això s’insta l’empresa a comunicar si encara està arrendada. Paral·lelament es demana al jutjat la suspensió de l’enderrocament d’aquesta casa: “L’EMD de Valldoreix no té competència per a entrar en el referit habitatge que és el domicili d’un particular”. Tot i l’ordre judicial, la web de l’empresa segueix recollint els tres habitatges (també l’enderrocat) amb un preu de lloguer d’entre 4.000 i 6.600 euros mensuals.

El denunciant, Philippe Plan, explica que, arran de la desestimació del recurs per part del Suprem, ha treballat perquè s’enderroquin les tres cases. Tot i que Puig ha dit en diverses ocasions que els serveis jurídics de l’EMD negocien amb l’advocat de Plan per arribar a un acord, el denunciant assegura que mai s’ha produït cap negociació i que, amb la sentència ferma, l’EMD només pot acatar-la. El seu advocat va presentar el requeriment al jutjat que ha acabat suposant la comunicació a Puig per aplicar la resolució judicial.

L’empresa Bei Barcelona ha desestimat fer declaracions a aquest mitjà mentre el president Puig només diu que ha parlat amb l’empresa. Ell seria el responsable jurídic en cas de no aplicar-se la sentència. L’oposició ha advertit que segurament s’haurà d’indemnitzar l’empresa perquè els habitatges es van construir amb una llicència mal atorgada i, alhora, ha demanat en diverses ocasions actuar immediatament perquè ja no hi ha cap negociació possible.

La llicència es va atorgar l’agost del 2002, en els darrers mesos de govern de CiU abans de l’arribada de la Candidatura de Progrés i Catalanista de Valldoreix (CPCV). Ja al març del 2006 hi va haver una primera resolució judicial que va anul·lar la llicència però deixava la porta oberta a la legalització dels habitatges amb una llicència de reparcel·lació, que es va intentar per primera vegada a l’octubre 2008 però va quedar anul·lada al juliol del 2010, el primer moment en què es va ordenar l’enderrocament de les tres cases.

Després d’un nou intent de reparcel·lació al 2012, la segona sentència, del novembre del 2014, va obligar de nou a l’enderrocament de les tres cases tot considerant que l’EMD intentava burlar la justícia amb les llicències de reparcel·lació, el que no va evitar un nou intent de reparcel·lació al 2015, tombat al 2017 i soterrat definitivament amb una sentència a l’octubre del 2018. Aquesta darrera sentència va esdevenir ferma a l’abril del 2019 per la no acceptació del recurs presentat per l’EMD i Bei Barcelona al Suprem, forçant així que a finals d’any s’iniciessin els tràmits per enderrocar el primer dels habitatges. Llavors elCugatenc va publicar un article amb l’evolució històrica del conflicte urbanístic així com una investigació sobre el promotor, que acumula diversos conflictes urbanístics a Valldoreix.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article