El veïnat proposa una plaça mestre Narcís Perbellini

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

L’Audiència pública posterior al Ple de juny a l’EMD de Valldoreix ha servit per formalitzar davant els representants polítics la reivindicació veïnal per dedicar una plaça al mestre Narcís Perbellini i Subiranas (1893-1972), un dels primers mestres de la vila quan quasi no hi havia població que vivia tot l’any. La petició ha estat formulada formalment per la veïna Rose Marie Marqués.

La petició veïnal el reconeix per la seva tasca pedagògica però també el seu veïnatge: “El sr. Perbellini vivia a una petita caseta al costat del Mas Fuster. Allà hi anàvem caminant cada dia el grupet de 6 o 8 nens i nenes perquè ens ensenyés les primeres lletres, llegir, escriure i raonar. No ho va fer com a caprici, sinó que va desenvolupar la seva feina de forma responsable al llarg dels anys, com una ineludible ajuda, i no volia cobrar res”.

Marqués defensa la creació d’aquesta plaça perquè considera que Perbellini va aglutinar les famílies de la vila fent de metge o infermer i també sent l’ànima de la Festa de l’arbre. “Encara conservo fotos d'en Victor i meves recitant a l'Era de la rectoria Jo ... la pomera vella d'Ignasi Iglesias i el Mestre, al nostre costat, per ajudar-nos per si ens quedàvem en blanc”, reivindica la veïna.

El govern ha rebut la proposta favorablement i s’ha compromès a treballar-hi. La vocal del PSC, Susanna Casta, ha felicitat que sigui una iniciativa ciutadana i ha rebutjat que Ciutadans hagi presentat una moció en aquest sentit –finalment retirada– que tenia un redactat molt similar al de l’escrit de la veïna. La vocal de Ciutadans, Anna Cano, ha defensat que havia parlat amb ella però la socialista li ha dit que li havia copiat la idea sense reconèixer-li-ho i que la similitud de la proposta ho demostrava.

Més o menys el mateix ha criticat el vocal d’ERC-MES Lluc Cahís per xarxes responent el tuit en què Ciutadans explica el motiu de la retirada de la moció. Per al republicà, Ciutadans també s’ha apropiat de la iniciativa veïnal i el tuit ho dissimula: "Ens satisfà que aquesta proposta hagi pres cos directament des d'una iniciativa veïnal, la qual cosa li dóna major força". Per tancar el debat, el vocal de la CUP-PC, Ferran Margineda, ha proposat preparar una moció institucional, el que ha tingut l’acord de totes les forces polítiques.

L’avinguda Baixador i la Colònia Montserrat, els altres protagonistes de l’Audiència

L’associació de veïns de l’avinguda Baixador, criticant que hi ha veïns de primera i de segona davant el retard en la urbanització del carrer i el cost que poden arribar a tenir les contribucions especials, han preguntat al govern quins plans té previstos per aconseguir la urbanització sense sobrecarregar econòmicament el veïnat.

El president, Josep Puig, ha dit que no es tracta el veïnat de manera diferenciada i ha recordat que no van pagar el cost del soterrament de la línia d’alta tensió. Tot i això, ha assegurat que entén la problemàtica de viure a un carrer de terra i que per això durant els darrers anys han tapat forats i actuat després de les pluges. Ara no està prevista fer cap altra actuació fins que no es procedeixi a la urbanització.

“En 15-20 dies es farà reunió amb els veïns per presentar el projecte i a partir de llavors es podran fer al·legacions i propostes”, ha explicat Puig, que diu que el cost per al veïnat dependrà de si s’aconsegueix la subvenció de la Diputació i si finalment l’Ajuntament aporta fons o no. Tot i això, el govern es compromet a consensuar amb el veïnat la millor solució tot dient que han de ser comprensius perquè l’actuació suposa una millora del carrer.

Alhora, diversos veïns de la Colònia Montserrat han preguntat per la pavimentació dels carrers i per la recollida d’escombraries. Sobre la pavimentació el govern recorda que cal fer una modificació del Pla General Metropolità (PGM) que hores d’ara provoca malestar veïnal per un canvi de criteri que suposa canviar l’afectació de les expropiacions. Sobre les escombraries reconeixen que l’orografia suposa una dificultat afegida per instal·lar contenidors.

L’Associació de Veïns de la Serreta també ha preguntat per la llicència d’un club de cànnabis, per l’atorgament de llicències d’obres i per l’aparcament a l’entorn de l’estació, temes que el govern s’ha compromès a respondre un cop hagi recopilat la informació necessària. Alhora, han preguntat per quan s’executarà el projecte d’arranjament de la riera Saladrigues i per la mobilitat del carrer Molí, temes que estan en tràmit. El primer, amb un projecte pressupostat en 8 milions d’euros però que hores d’ara no està previst realitzar i el segon a l’espera d’una transcripció del PGM.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article