“És un pressupost fet entre totsˮ

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

CONTRACRÒNICA. L’EMD de Valldoreix ja ha aprovat inicialment el pressupost del 2020, uns comptes de 9,2 milions d’euros, uns 200.000 menys que l’any anterior, i amb una previsió increïblement minsa en quant a inversions. Però més enllà dels detalls concrets, si hi ha una bona nova dels números proposats pel govern de cara a l’any vinent és, precisament, que difícilment el mèrit li’l podem atribuir només a la vocal d’Economia, Elena Degollada.

“És un pressupost fet entre totsˮ, una frase pronunciada en sessió plenària per la vocal del PSC, Susanna Casta, és possiblement el més bell resum de la qüestió. El treball conjunt de govern i oposició que a aquestes alçades de mandat ja ha esdevingut habitual ha arribat per primera vegada al pressupost i l’èxit ha estat rotund. Només Ciutadans hi ha votat en contra mentre la resta de grups (ERC-MES, CUP-PC i PSC), els que a l’Ajuntament formen el tripartit, s’hi han abstingut. Què absurdes queden les picabaralles dels Plens de Sant Cugat mirant el saber fer de Valldoreix!

Seria fàcil dir que tot és qüestió de majories, de com Junts per Sant Cugat Valldoreix no té més remei que pactar per aconseguir aprovar un pressupost. Però seria totalment injust dir que l’embrió del pressupost del 2020 és això. Perquè Degollada podria haver buscat el pacte concret, aquella abstenció o vot favorable d’un únic grup que permetés que la seva proposta política tingués més pes. I no, no ha estat així, al contrari. Ha fet reunions amb els quatre grups de l’oposició per buscar un acord ampli.

Segurament té tot el sentit del món en un pressupost que no arriba als 10 milions i a una vila com Valldoreix, on l’aplicació pressupostària no permet grans invents enmig de les despeses indefugibles. Però veient els anys anteriors, és un pas important. Per això l’oposició en bloc ha fet un gran agraïment a Degollada per tenir-la en compte, per permetre ajustar petites partides i, en definitiva, per parlar des de la confiança. Vaja, li han agraït fer política!

Tots? No! Una petita aldea s’hi resisteix a reconèixer-ho. La vocal de Ciutadans, Anna Cano, ha calcat la intervenció que va fer en el debat pressupostari d’ara fa un any i ha dit que aquests no són els seus pressupostos i que lamenta no haver tingut l’oportunitat de participar. “Com que no?!ˮ, li ha etzibat Degollada sense demanar el torn de paraula, tot dient que entén un vot contrari però no que digui que no ha pogut participar perquè ha acudit a totes les reunions: “O és que hi ha una persona idèntica a vostè i li ha usurpat el lloc?ˮ

Però, a més, la negociació ha estat abans de l’aprovació inicial, és a dir, en la creació des de zero del pressupost. No es tracta del període entre l’aprovació inicial i la definitiva en què els canvis que es poden aplicar són pocs i limitats. Per això el portaveu d’ERC-MES, Lluc Cahís, també ha sortit en defensa de la voluntat participativa mostrada pel govern: “Agraïm el procés en què hem pogut participar, també Ciutadans, que seia al meu costatˮ.

Cano ha intentat defensar-se dient que el govern ha fet reunions però només explicatives, una altra afirmació que li han rebatut la resta de grups amb exemples de partides modificades gràcies a la incidència de l’oposició. Tot i això, els grups saben que hi ha marge de millora i oportunitat de fer-ho abans de l’aprovació definitiva i amb modificacions durant l’exercici. En aquest sentit, el portaveu de la CUP-PC, Ferran Margineda, fa una crida a modificar els ingressos, sobretot en la previsió de plusvàlues i amb la redefinició d’algunes ordenances fiscals.

El pressupost aprovat inicialment deu 6,5 milions d’ingrés a la transferència de l’Ajuntament recollida al conveni amb l’EMD, 1,3 milions a impostos directes (bàsicament les plusvàlues), 696.000 euros a taxes i altres ingressos i 250.000 euros a impostos indirectes (bàsicament l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres). La davallada en 200.000 euros respecte a l’any anterior s’explica, segons Degollada, per haver-se d’ajustar a la regla de la despesa marcada per la legislació estatal.

En quant a despeses, 3,5 milions seran l’aportació a l’Ajuntament, 2,6 despeses corrents diverses –des de substitucions a subvencions passant per activitats, contractes de serveis generals i manteniment, entre d’altres– i 2,4 milions per a personal. Per a la vocal d’Economia la gran esperança són els 403.000 euros de fons de contingència que permetran fer inversions financerament sostenibles més endavant.

Mentrestant, la previsió d’inversions és de quasi 134.000 euros, una xifra realment minsa i on només es recullen les que ja són recurrents: les inversions informàtiques i als centres educatius i expropiacions, principalment. “La idea no és deixar de fer les altres coses sinó reunir-nos i entre tots consensuar quins projectes fer i en quin ordreˮ, explica Degollada, “també busquen altres vies de finançament com en el cas de l’aparcament de Can Cadena, per al qual hem demanat diners al Pla únic d’obres i serveis de Catalunya 2020-24 tot i que no sabem quan en tindrem disponibilitatˮ.

Així que a les portes del Nadal, l’EMD de Valldoreix ja ha fer el primer pas per tenir el pressupost. I ho ha fet d’una manera tranquil·la i pausada, basant-se en el diàleg entre govern i oposició; una bona nova especialment agraïda en els temps que corren.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article