“Per fi ho han entès!”; la CUP-PC ironitza sobre les paraules de Fortuny a propòsit del model de ciutat

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Núria Gibert, candidata a l’alcaldia per la CUP-PC, ha respost a les paraules de Carmela Fortuny al sopar de la candidatura de Junts per Sant Cugat. L’alcaldessa i alcaldable s’havia postulat com a defensora d’un model de ciutat que atribueix als seus antecessors convergents i marcava una dicotomia entre aquest model i la proposta política CUP-PC. “Per fi ho han entès!”, ha ironitzat la candidata cupaire en un acte celebrat dissabte a la tarda a Valldoreix.

Per a la CUP-PC, Junts per Catalunya fa trampa perquè obvia indicadors com els recollits al Baròmetre Inclusiu, en què s’evidencia que prop de 30.000 persones tenen problemes per fer front a les despeses de l’habitatge i que gairebé la meitat dels joves tenen problemes per emancipar-se. “Ens trobem davant una fallida programada per a la gent que ha nascut i crescut a Sant Cugat”, lamenta Gibert, que lamenta no tenir les dades de quanta gent marxa de la ciutat per motius econòmics i d’accés a l’habitatge.

Les referències a la cançó de campanya de la CUP-PC, centrada en el dret a l’habitatge, han estat inevitables. La CUP-PC, que participa en la candidatura a la presidència de Guanyem Valldoreix, defensa l’impuls d’habitatge cooperatiu, elaborar un cens d’habitatges buits que es puguin posar en lloguer, fomentar el cohousing per a la gent gran i afavorir que habitats unifamiliars puguin acollir més d’una família sense canviar el model urbanístic de Valldoreix.

Gibert també ha posat altres temes sobre la taula com ara la corrupció, acusant Convergència i els seus hereus d’haver-se “dopat” de cara a les eleccions amb diners públics i reconeixent la tasca del vocal i presidenciable de Guanyem Valldoreix, Xavier Humet, en la investigació local del cas Teyco. Alhora també han criticat la política clientelar.

En clau valldoreixenca, Àlex Aguilar, candidat a vocal, ha criticat el govern de Josep Puig per casos com l’aparcament de l’estació i el que es construeix al davant de la casa de la Vila així com per la sentència desfavorable que obliga l’EMD a enderrocar dues cases. Ferran Margineda, actual vocal cupaire, considera que l’administració valldoreixenca va a remolc de l’Ajuntament i, a més, fomenta una vila-dormitri amb dinàmiques clientelars.

En la proposta política, aposten per reactivar el Consell de la Vila com a òrgan central de la participació a Valldoreix. També ho ha reivindicat Humet que, repetint alguns dels temes principals de la presentació de Guanyem Valldoreix, ha defensat que cal moderar la despesa, encarar el debat sobre la centralitat en el marc de la redacció d’un Pla d’Equipaments i treballar per un Pla de Mobilitat propi.

Com ja va fer en la presentació de la candidatura, Gibert ha reivindicat posar la vida al centre amb mesures com incorporar la perspectiva de gènere als pressupostos municipals, fer anàlisis de qui utilitza el transport públic i quines necessitats té, afavorir l’accés a escoles bressol públiques i casals, afavorir l’accés universal a la cultura i apostar per la redistribució de la riquesa amb la fórmula de la tarifació social.

Tot plegat, diuen, ha de servir per apropar l’Ajuntament a la gent perquè se’l senti propi, sense oblidar el municipalisme que també es pot fer des de fora de les institucions. “Hem de posar la ciutat al servei de les majories”, ha reivindicat Gibert, “no hem vingut a parlar de gestió sinó de política”. A Valldoreix, reivindica Margineda, també cal “recuperar sobirania” en referència a les concessions, excessives al seu parer, que ha fet l’EMD.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article