El govern es queda sol per la modificació del PGM (i un comiat)

Els quatre vocals de l'oposició. Fotos: Jordi Pascual

El Ple de la Junta de Veïns de Valldoreix del 19 de maig és el preludi de la sessió plenària de l'Ajuntament de dilluns vinent. La modificació del PGM a diversos sectors de la Vila i de la ciutat que ha estat denunciada als tribunals per l'oposició en bloc va ser una de les clares protagonistes de la sessió. També ho serà el 23 de maig a Sant Cugat.

CUP-PC, Ciutadans i ERC-MES van fer una mena de funció teatral repartint-se els espais afectats per la modificació i apuntat a les presumptes irregularitats que han portat als tribunals. Una compenetració tan digna d'observar com estranya. De fet, l'estranyesa de l'encontre de tota l'oposició –valldoreixenca i santcugatenca– en un assumpte tan delicat és un dels arguments de valor esgrimits pels demandants. “El tot s'hi val ja ha passat, encara són a temps d'afegir-se”, deia Xavier Humet, regidor de la CUP-PC.

Però els arguments no són suficients per als convergents. El president de l'EMD, Josep Puig, va negar per enèsima vegada qualsevol irregularitat i va deixar anar una frase perquè quedi ben anotada en l'hemeroteca, per si de cas: “Quan hi hagi sentència, s'assumiran les responsabilitats que calguin”. Ja posats, va dir que els opositors no s'aclareixen perquè segons amb qui parla li diuen que han presentat ja el contenciós o no.

En definitiva, que la majoria absoluta de CiU-Actuem ha evitat que l'EMD demani a l'Ajuntament una comissió informativa especial, un sistema d'accés a tota la informació relacionada amb el cas, una revisió tècnica i la suspensió del planejament derivat. De fet, gran part d'allò rebutjat va en contra del posicionament de Convergència a Sant Cugat. Tal com va explicar el tinent d'alcalde d'Urbanisme, Damià Calvet, en el proper Ple el seu partit proposarà la creació de la comissió informativa que els seus col·legues valldoreixencs han rebutjat.

I no és l'únic punt en què el govern va evitar aprovar les propostes arribades des de l'oposició. La totpoderosa majoria absoluta convergent va evitar equiparar els preus del transport públic de Valldoreix amb el de Sant Cugat i va condicionar la limitació de mandats a l'aprovació d'una llei catalana. Només la part d'elaborar un codi ètic sobre compatibilitat de càrrecs d'aquesta moció i la d'afegir noves senyalitzacions a la Vila van tenir el vis-i-plau de totes les forces.

Ara, la de les senyals no va ser del tot ben acollida pel públic. L'associació Mou-te per Valldoreix va mostrar la seva preocupació durant l'Audiència Pública prèvia ja que tem que la incorporació de senyals pugui fer de la vila una zona de pas constant de vehicles. Però els representants en bloc neguen que aquesta sigui la voluntat. En qualsevol cas, l'assumpte passarà per la Taula de Mobilitat abans d'implementar-se definitivament.

Com a curiositat, la vocal de Ciutadans, Susanna Casta, va trencar la lògica esperable del seu partit en dues ocasions. Primer, abstenint-se en la moció de rebuig a l'anul·lació de la Llei de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica. Ho va fer perquè moralement no podia votar a favor de deixar la gent sense les necessitats bàsiques. Després, abstenint-se en la urgència i votant a favor de la moció en contra de l'exhibició d'estelades en la final de la Copa del Rei. “Que la gent porti el que vulgui”, va dir davant de la sorpresa de tothom.

Entre les qüestions amb poc debat, una modificació pressupostària sense gaire importància però que té una força simbòlica important ja que acaba amb el préstec que va permetre soterrar les línies d'alta tensió. També una modificació de les ordenances fiscals per aplicar la tarifació socials en els preus públics dels serveis educatius dependents de l'EMD de Valldoreix.

Les diferències i acords es van perdre en un darrer punt de la sessió carregat d'emotivitat. El vocal de CiU-Actuem Xavier Gavaldà deixa el seu càrrec per motius personals i serà substituït per Elena Degollada. Puig es va posar sentimental però sense oblidar el posat polític per afirmar que “Valldoreix perd un actiu molt important”. “Es va trobar una vocalia d'economia malmesa i l'ha posat al dia”, va etzibar.

Entre tants elogis, Gavaldà, que a dures penes podia mantenir les llàgrimes a dins dels ulls, va agrair els companys dels dos equips de govern en què ha estat així com les tècniques i la interventora que l'han ajudat en l'àrea d'economia. També va tenir unes paraules per a l'oposició demanant-los la mateixa responsabilitat que se li ha exigit com a membre del govern. “He intentat estar a l'alçada del càrrec. Una abraçada i fins sempre”. Aplaudiments generalitzats.

Notícies relacionades