Jordi López: “Tenir més vida cultural no només és cosa de l’EMD, també és responsabilitat de la societat”

Fotos: Jordi Pascual

L’associació Acció Cultural de Valldoreix va fer del Carnaval la seva primera activitat a la vila. Nascuda d’un grup de famílies del Ferran i Clua, el seu objectiu és donar més vida associativa i cultural a Valldoreix amb propostes pròpies i amb altres entitats. Jordi López n’és un dels impulsors i ha esdevingut el president de l’entitat.

Com neix Acció Cultural de Valldoreix?

– De l’entorn de diferents mares i pares que portem els fills i filles al Ferran i Clua. A Valldoreix li manca teixit associatiu i, concretament, una associació cultural que dinamitzi i promocionés la nostra cultura. Amb aquesta constatació, vam iniciar els tràmits legals per fer l’associació. Era el primer pas abans de fer cap activitat. Quan vam tenir això, fa cosa d’un mes, ens vam reunir per fer una pluja d’idees de possibles activitats amb la voluntat de dinamitzar Valldoreix.

Per tant, va molt més enllà de l’escola.

– Sí, neix de la inquietud de molta gent que per casualitat ens hem trobat a l’entorn del Ferran i Clua i l’escola bressol però no neix de l’escola en sí.

Quin tipus d’activitats teniu en ment?

– Tenim propostes d’exposicions. La primera serà la dels presos polítics censurada a Arco, al maig al Casalet. Hem de començar a definir activitats per a la Festa Major. A l’horitzó tenim un cicle de cinema social i polític que encara està per definir. Volem generar debats sobre desigualtat, masclisme... Ara per ara tenim això, però són els socis i sòcies les que faran propostes. També col·laborem amb l’Associació de Veïns i Veïnes Progressistes amb la paella per la República del 14 d’abril i amb la revetlla de Sant Joan.

Quina relació teniu amb l’EMD?

– De moment hem fet els tràmits per al registre d’entitats. Ara per ara només hem fet tràmits com qualsevol altra entitat. Suposo que més endavant tindrem més converses per si hem de fer acords de col·laboració o no.

La primera activitat que heu fet és el Carnaval.

– Hem organitzat la rua, de l’estació de Valldoreix al Casalet per acabar amb la mostra de converses, ball i sobretaula.

És una forma de reivindicar la identitat valldoreixenca?

– Més que reivindicar Valldoreix com a poble, que també, entenem que una vila amb més de 8.000 habitants i amb els espais que té ha de tenir una vida associativa molt més gran que la que té fins el moment. És cert que amb el model estructural i urbanístic de la vila és complicat. Tot i així, hi ha espais, com la plaça del Casalet, que permeten tenir una vida cultural molt més viva i dinàmica. Això no només és cosa de l’EMD, també es responsabilitat de la societat, que s’ha de moure per generar vida associativa. Per això és important tenir una entitat que el seu àmbit d’actuació sigui només Valldoreix.

És una forma de crear veïnatge.

– Exactament. Molta de la vida social existent es genera a l’entorn de les escoles o trobant-se els caps de setmana fent el vermut. Construir la vida social només amb això no és suficient per aconseguir una societat organitzada i crítica amb les institucions i el món que ens ha tocat viure. Per això animen a tothom a participar a les activitats i a l’entitat. Ens poden fer totes les propostes que vulguin perquè sempre tindrem la porta oberta a qualsevol persona.

Notícies relacionades