La (in)compatibilitat laboral de Puig tensa el Ple de Valldoreix

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

CONTRACRÒNICA. Quan tot just la política valldoreixenca va recuperant el ritme, un dels punts d’arrencada de mandat ha aprofundit una mica més l’escletxa entre govern i oposició. La votació perquè el president de l’EMD, Josep Puig, pugui compaginar la dedicació parcial del 90% a l’administració pública amb la feina d’administrador de la seva empresa d’instal·lacions ha despertat un ampli rebombori que s’ha tancat amb el vot favorable del govern (amb l’absència de Puig) i de la vocal de Ciutadans, permetent així que, després d’una extensa discussió, ara per ara el president pugui seguir dedicant-se paral·lelament a la seva empresa. La resta de l’oposició ha acabat abstenint-se.

Això, potser, és el primer element determinant a tenir en compte; el paper de Ciutadans en la complexa oposició de quatre grups polítics. ERC-MES, PSC i CUP-PC es miren la vocal taronja, Ana Cano, de reüll en veure que en altres punts la seva abstenció no només ha trencat el vot unitari de l’oposició sinó que en alguns d’ells ha estat determinant perquè la proposta del govern avancés intacta. Si Ciutadans esdevé la crossa del govern que temen la resta de forces només ho podrà determinar el temps. De moment, el preacord de retribucions mai tancat entre Junts per Sant Cugat Valldoreix i Ciutadans deixa un precedent que preocupa els companys de bancada.

El president ha abandonat el Ple per permetre un debat que li afectava directament i cada minut que ha estat absent ha esdevingut un mar de crítiques. “Clarament es pot donar una incompatibilitatˮ, ha etzibat el vocal d’ERC-MES Jaume Sanmartí, tot dient que l’informe preparat per la secretària el deixa ple de dubtes malgrat que en els mandats de majoria absoluta de CiU-Actuem i PDECAT-Actuem Puig hagi gaudit de la compatibilitat. També ha recordat que en el primer dels mandats (2011-2015), la compatibilitat no es va aprovar fins el 2013, després d’una petició de la seva entitat, Gent per Valldoreix. Ell, com la resta de vocals d’esquerres, ha demanat tenir en compte un segon informe que es demanarà a la Diputació.

Però malgrat la insistència, el govern no estava disposat a deixar el punt per a més endavant ja que això suposaria deixar Puig amb l’únic sou de l’EMD fins resoldre la (in)compatibilitat. Davant les peticions d’aconseguir que l’informe de la Diputació sigui vinculant, és a dir, que un cop fet públic pugui servir per fer marxa enrere en la compatibilitat, la sotspresidenta Susana Herrada ha dit que es demanarà l’estudi però no ha avançat què es farà si aquest és desfavorable per al president. Tot i així, recorda que l’oposició té oberta la via judicial, que a més pagaria la casa i no els grups polítics. L’oposició, però, es mostra contrària a emprendre accions legals si es pot arribar a un acord polític.

En aquest sentit la vocal del PSC, Susanna Casta, ha fet la intervenció més clara: “Nosaltres no hem de donar la confiança, és ell qui ha de demostrar que fa les coses correctamentˮ. La vocal socialista, que també aposta per tenir en compte l’informe de la Diputació, explica que la compatibilitat implica que l’empresa no pugui rebre llicències d’obres per part de l’EMD, cosa que assegura ha passat en mandats anteriors, depenent l’aprovació d’aquestes llicències de la mateixa presidència. A més, creu que hi ha elements recollits a l’informe de la secretària impossibles de saber segur, com el control horari per saber les hores que dedica Puig a l’EMD.

El vocal de la CUP-PC Ferran Margineda també ha parlat de dubtes raonables i d’una complexitat legal que, al seu parer, s’hauria de resoldre amb una segona opinió via Diputació. Inicialment ha demanat deixar el punt sobre la taula, però el govern s’hi ha oposat tot dient que seria un greuge per al president perquè deixaria de cobrar de la seva activitat privada fins resoldre el punt, el que temen que es podria allargar molts mesos. Així que després de diversos intents de buscar un acord, els tres partits d’esquerres han optat per l’abstenció.

En canvi, Cano ha defensat que deixar Puig sense possibilitat de treballar a la seva empresa pot suposar un sotrac per a la companyia. Però, sobretot, s’ha mostrat confiada amb el president –a diferència de la resta de l’oposició– tot dient que si un informe determina unes restriccions per aprovar la compatibilitat, s’ha de pensar que es complirà: “El president ha de ser responsable i hem de tenir confiança. Si ho incompleix no ens trairia a nosaltres sinó als veïnsˮ.

L’aprofundiment en el desacord ha tingut un cert toc desagradable ja que més enllà de l’element administratiu formal que és, l’aprovació d’una compatibilitat també té un rerefons personal, de confiança amb l’adversari polític. En aquest cas, però, s’ha demostrat que Puig té molta feina per recuperar la confiança i aquesta sembla clau si segueix vigent el seu objectiu de treballar de la mà de l’oposició anunciat en el discurs d’investidura.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article