L’oposició renya el govern per l’incompliment d’acords

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

CONTRACRÒNICA. Per començar aquesta crònica cal explicar com funcionen les mocions. Són propostes presentades pels grups municipals perquè la institució en qüestió –l’EMD en el cas que ens toca– apliqui mesures concretes. Per aconseguir-ho, les mocions tenen dues parts. La segona és la més importat, els acords, allà on es concreten les mesures a aplicar –fer un Pla de ves a saber què, demanar documentació sobre algun tema...–. La primera és l’argumentativa i en l’argot polític es coneix com a “atesos” ja que cada idea és un punt que comença amb l’expressió “atès que...”

En el Ple ordinari de juny a l’EMD de Valldoreix hi ha hagut una moció amb 121 atesos, una xifra insòlita. Aquesta és la forma que han trobat tres dels partits de l’oposició, ERC-MES, CUP-PC i PSC, per renyar el govern i evidenciar la seva preocupació per l’incompliment d’alguns dels acords presos en el marc del Ple de l’EMD durant aquest mandat. Dels 118 atesos, n’hi ha quatre d’introductoris i els restants són un repàs a més de 120 acords que, segons els tres grups proposants, no s’han aplicat.

“La moció està fora de lloc, amb imprecisions perquè recull coses fetes o que estan en tràmit i algunes mocions que no es van aprovar”. El govern no ha rebut amb bon peu aquesta proposta. El president de l’EMD, Josep Puig, ha instat l’oposició a revisar el document per comprovar la informació –“han apuntat tot el que els hi ha vingut al cap”–, una afirmació que ha estat resposta per Lluc Cahís (ERC-MES) criticant el govern per no haver presentat esmenes i per Susanna Casta (PSC) dient que han fet revisions en què han modificat algun dels atesos de la versió inicial.

“La desafecció política és això”, ha criticat Cahís, que ha dit que amb el suport del govern s’hagués fet autocrítica i que sense el seu suport només s’engreixa la llista d’incompliments, motiu pel qual l’oposició es troba legitimada per “anar amb el ganivet a la boca”. Recordant-se de la infància, el representant del primer partit de l’oposició s’ha plantat enmig d’una discussió amb Puig: “Em recorda a quan era aleví i la diferència al marcador era tan gran que es deixava de comptar”.

Ferran Margineda (CUP-PC) ha anat més enllà i ha portat el dubte a l’extrem: “El municipalisme és l’opció però el model de l’EMD és caduc. Potser hem d’avançar en un model participatiu amb una estructura tècnica coordinada amb l’Ajuntament?” En forma de repàs a temes polèmics ha tingut temps a recordar l’aturada de la renovació del Consell de la Vila, la sentència del Complex Esportiu, l’aposta de fer un nou edifici per a l’Escola de Música sense quedar clara la seva polivalència, el retard en la urbanització de l’avinguda Baixador i en la solució urbanística per a la Colònia Montserrat.

“Portem mig mandat i el balanç que fem és molt negatiu”, ha etzibat Casta, que ha repassat algunes de les mesures incomplides i, com també ha fet Cahís, ha criticat el govern per no haver presentat esmenes, “si han tingut la paciència de revisar-ho i de dir-nos que hi ha coses malament, per què no ens ho han dit?”

L’interrogant ha estat, per tant, José Miguel García, que tot just ha pres possessió com a vocal de Ciutadans al mateix Ple. “Josemi” –tal com l’ha cridat Cahís demanant sense èxit el vot favorable en un altre punt– ho ha vist clar: “Hi ha manca de transparència per seguir el grau d’execució de les mocions i l’oposició no pot participar-hi. És una manca de compromís de l’equip de govern. Seria positiu que Junts votés a favor”.

El govern ha hagut d’acceptar el descontent i també l’aprovació d’una moció que, a la pràctica, demana el compliment dels acords pendents d’aplicar i insta el govern a pronunciar-se sobre l’execució de les propostes derivades de mocions, a mantenir diàleg amb els grups proposants, a habilitar un sistema de comunicació per fer seguiment de l’aplicació de les propostes, a publicar el text definitiu de les mocions aprovades i ha habilitar una plataforma en línia pública en es pugui consultar l’estat d’execució de les mocions aprovades. L’oposició demana que aquests acords no engreixin la llista en una hipotètica moció de repàs d’acords incomplerts a presentar abans d’acabar el mandat.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article