Mosquits viatgers en cases ocupades

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Sessió plenària de març. Fotos: Jordi Pascual

La Setmana Santa ha postposat el Ple de març de l'EMD i el Ple de març de l'EMD ha postposat l'aprovació del Pla d'Acció Municipal (PAM) després de la reivindicació en l'Audiència Pública. Resum: que el punt més interessant, rellogat a la 21a posició en l'ordre del dia, no ha tingut ni debat ni res i la sessió plenària ha quedat com un seguit de monòlegs de Xavier Gavaldà sobre el canvi d'any pressupostari i unes sis mocions aprovades, gairebé totes per unanimitat.

De forma institucional no hi ha hagut dubte en fer que Valldoreix se solidaritzi amb els refugiats destinant 18.000€ a l'organització Proactiva Open Arms i declarar-se vila lliure de glifosat. Dues accions que emulen el que havia fet el Ple de Sant Cugat en sessions anteriors. Curiosament, també s'ha aconseguit acord absolut en el tema de la discòrdia, la mobilitat. Amb els problemes de convivència entre vianants i cotxes als carrers Rossinyol i Gafarró com a leitmotiv, la vila s'ha dotat d'una Taula de Mobilitat que es constituirà a l'abril.

La mobilitat dels mosquits, però, és més complexa:

– Els mosquits de Sant Cugat volen a Valldoreix i els de Valldoreix a Sant Cugat – va dir la vocal de Ciutadans, Susanna Casta, mentre s'adonava a poc a poc de l'obvietat.

Però tot i semblar l'inici d'un acudit, la frase no és més que l'explicació que l'EMD s'ha d'encarregar dels problemes amb els mosquits al seu territori però no pot obviar l'entorn. Un matís que transformava la moció d'urgència presentada per Ciutadans. Fer una ordenança per evitar les plagues de mosquit tigre esdevenia un suport explícit a la homònima santcugatenca aprovada el Ple passat i en el compromís del govern de continuar treballant des del Departament de Medi Ambient.

Resulta ser que aquests animalets busquen qualsevol toll d'aigua per viure-hi, des de rieres a piscines de cases buides. Per això, una senyora explicava al final del Ple que prefereix tenir ocupes de veïns que cases buides al seu voltant. Almenys així, per pur egoisme, les piscines sempre estan buides d'aigua de pluja en putrefacció. Però, ai, pobra dona! Quines ocurrències reobrir el debat.

– A un dels seus veïns, Ferran el de la ferreteria, li han robat dos cops les bicicletes! – li va etzibar el president, Josep Puig. Però no va poder demostrar que els lladres fossin els ocupes.

De fet, la moció, similar a la presentada a Sant Cugat, venia carregada de polèmica. Tanta, que fins i tot Ferran Margineda, vocal de la CUP-PC, va preferir ser cautelós: “Com a mesura d'autocontenció, llegiré l'argumentari que portava preparat”. Per a l'explicació li va anar bé perquè només un home va riure sarcàsticament mentre deia que el capitalisme havia esdevingut “feixisme excloent”. Ara bé, quan Puig va assegurar que entre els ocupes hi havia gent amb antecedents penals, Margineda no va poder evitar exclamar: “I a cases de luxe també!” Delinqüents i mosquits hi ha a tot tipus de cases, sembla.

Entre senyors de Rubí que reben els valldoreixencs que no es poden permetre viure a la vila i persones que no compleixen la llei, el vocal d'ERC-MES, Noël Climent, va recordar que CiU-Actuem es va presentar a les eleccions defensant la masoveria urbana. Ja posats, va donar el seu punt de vista sobre l'assumpte: “És una moció de cara a la galeria, vostès veuran per què la presenten”. I ho van veure. Tots 6 van votar a favor i debat fora.

Esquema similar al seguit en la moció per demanar a l'Ajuntament de Sant Cugat que l'EMD gestioni el pàrquing de l'estació. En aquest cas, però, Climent es va abstenir. En els acords es planteja tractar la forma de donar ús prioritari als veïns de Valldoreix en el marc de la Taula de Mobilitat, cosa que la CUP-PC considera insolidària.

– No entenem que es demani la gestió si fa 6 mesos es va cedir a Promusa – argumentava Xavier Humet, de la CUP-PC.

– Té raó, senyor Humet, ara no tenim gestió ni competència. No sé si ho aconseguirem però intentarem recuperar-la – va respondre Susanna Herrada en nom del govern.

Així que amb el benefici a la ciutadania com a eslògan, l'EMD tractarà de recuperar la gestió de l'aparcament.

Parlant de beneficis, qui no en vol per sobre de la resta per molt càrrec electe que sigui és, justament, Xavier Humet. Quan Quim Castelló va presentar la proposta de l'equip de govern de canviar els preus públics de la programació cultural (2€ espectacles familiars, 5€ espectacle de caixet fins a 6.000€, 10€ per als de més de 6.000, 10€ per al cicle de Concerts del Castell de Canals, 30€ per l'abonament de quatre concerts del cicle i 40€ per a cinc), el vocal de la CUP-PC va recriminar que els convidessin als concerts del Castell de Canals pel simple fet de ser representants polítics.

– Hem de fer que tothom pagui, nosaltres també.

– D'acord, si vol pagar...

La resposta li va costar els vots negatius de la CUP-PC. Així que el govern ha passat el Ple amb una única picada, la de retirar el PAM. El mosquit anirà al Consell de la Vila abans de tornar al Ple.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article