Publicitat

Neus José pren possessió i el Ple de Valldoreix esdevé quasi paritari

Foto: Jordi Pascual

La marxa de Joaquim Castelló ha estat suplida oficialment aquest dijous amb un Ple extraordinari en què Neus José ha pres possessió de la vocalia a l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Valldoreix. Amb la incorporació de la nova representant i el retorn de la baixa del president Josep Puig just abans de les festes de Nadal, el govern valldoreixenc recupera la representació que va obtenir a les eleccions municipals del 2015, el president i quatre vocalies.

El que ha passat més desapercebut, però, és que per primer cop en el que va de mandat el Ple ha esdevingut quasi paritari –cinc homes i quatre dones– ja que en la constitució després dels darrers comicis només hi havia dues dones. Dels tres canvis de vocalies que s’han produït durant aquest mandat, totes les noves incorporacions han estat dones. Abans de l’entrada de José, al juliol del 2016 el vocal del govern Xavier Gavaldà va ser substituït per Elena Degollada. Posteriorment, al març del 2018, Susanna Casta va ser substituïda per Anna Cano com a única vocal de Ciutadans. El govern ara està format per tres dones i dos homes.

La quasi paritat serà vigent fins als comicis del maig, als quals encara no se sap quins candidats i candidates concorreran. Pel que fa al grup de govern, actualment PDECAT-Actuem, esperen a la concreció en clau valldoreixenca del Junts per Sant Cugat anunciat per l’alcaldessa Carmela Fortuny abans de Nadal. Puig ha mostrat la seva voluntat d’esdevenir de nou presidenciable alhora que José també s’ha mostrat disposada a acceptar un lloc a les llistes per mantenir la vocalia de cara al mandat següent.

Als grups de l’oposició, encara s’està pendent de la concreció de la candidatura progressista en què previsiblement participaran els espais actualment representants pels grups de la CUP-PC i ERC-MES (també dels Comuns tot i que actualment no tenen representació a Valldoreix). Encara no s’ha formalitzat l’aposta i només ha sorgit en nom de Xavier Humet, actual portaveu de la CUP-PC, com a possible presidenciable. Ciutadans, per la seva banda, tal com ha anunciat el portaveu Aldo Ciprian en una entrevista a Televisió de Sant Cugat, espera al consell general del partit a nivell estatal que s’haurà de fer a finals d’aquest mes per treballar les candidatures locals.

José té cinc mesos de feina com a representant al govern abans dels comicis. S’encarregarà de l’àrea de Cultura, Gent Gran, Medi Ambient, Salut, Comerç i Promoció Econòmica –el seu predecessor s’encarregada de Medi Ambient, Cultura i Sostenibilitat– amb una dedicació parcial del 75%, que suposen 26.100 euros anuals seguint els barems que es van aprovar a principis de mandat. Tot i la benvinguda dels vocals de l’oposició, Noël Climent, portaveu d’ERC-MES, ha recuperat el debat sobre les retribucions, criticant novament l’acord del 2015 que suposava una davallada de les retribucions de l’oposició i un augment del govern.

La nova vocal ha pres possessió jurant la constitució i l’estatut “per imperatiu legalˮ i agraint la confiança al president Puig, l’alcaldessa Carmela Fortuny i el president del PDECAT Eloi Rovira. Assegura que ha parlat amb Castelló per fer el traspàs i es mostra convençuda que en cinc mesos tindrà temps a prendre mesures, continuant algunes del seu predecessor i plantejant-ne de noves.

Notícies relacionades