Noves majories per als mateixos debats

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

CONTRACRÒNICA. Valldoreix ja ha començat el nou mandat i ho ha fet amb una Junta de Veïns carregada de grups polítics. Junts per Sant Cugat Valldoreix, hereu de l’anterior govern, repeteix al capdavant de l’EMD gràcies a la victòria del presidenciable Josep Puig. Aquesta vegada, però, no tenen majoria absoluta i hauran de ser més àgils que mai per arribar acords amb una oposició ben diversa: ERC-MES, CUP-PC, Ciutadans i PSC.

El canvi en la correlació de forces podria semblar una oportunitat per repensar-ho tot plegat però, almenys ara per ara, no ha estat així. Els discursos dels vocals entrants, després de prometre el càrrec –els independentistes amb la fórmula de “per imperatiu legalˮ–, han tornat a reiterar els grans temes que havien marcat el mandat anterior i també la campanya electoral mentre el president, una vegada més, ha repassat els mèrits aconseguits, aquesta vegada sense polèmiques creuades perquè el format del Ple no ho permetia.

Així, han aparegut sobre la taula temes com les grades no-mòbils instal·lades a la nau de cultura, l’aturada del Consell de la Vila, l’augment de robatoris, el preu de l’habitatge i les dificultats del jovent per emancipar-se, la perspectiva de gènere, la conversió de les Milles Femenines en mixtes i l’incompliment de mocions aprovades, entre d’altres. Tots ells punts que dibuixen un principi de treball conjunt entre els dos grups amb representació que s’havien unit a Guanyem Valldoreix (ERC-MES i CUP-PC) i el PSC.

De fet, l’únic vocal cupaire, Ferran Margineda, ha interpel·lat la companya del PSC, Susanna Casta, en un moment del seu discurs, cridant-la ja a l’entesa en alguns punts. De moment estem al preludi de tot plegat però l’aliança santcugatenca pot ser clau a l’oposició valldoreixenca, i així ho ha donat a entendre la vocal del grup socialista quan ha començat la seva intervenció agraint l’acord: “Heu fet una cosa increïble que no s’esperava. Persones parlant amb personesˮ.

Però, més enllà de les floretes mútues, l’oposició estarà encapçalada per ERC-MES. El seu protaveu, Lluc Cahís, ha cridat a fer de Valldoreix un poble que no es vegi apagat per la substitució poblacional en benefici d’una elit benestant –uns termes molts semblants als utilitzats per Margineda–. Diu que l’escletxa d’una majoria absoluta acabada és una bona oportunitat per revertir la “derivaˮ. En la primera meitat del mandat l’acompanyarà Jaume Sanmartí, de Gent per Valldoreix, i en la segona Olga Lacoma, seguint els acords presos per Guanyem Valldoreix.

Qui és, de moment, un misteri en l’hipotètic treball conjunt de l’oposició és la vocal de Ciutadans, Ana Cano. Ha estat l’única que no ha posat floritures al jurament del càrrec. Tampoc ha fet un discurs extens. S’ha limitat a comprometre’s a treballar per millorar les condicions dels valldoreixencs i valldoreixenques.

Puig, davant les crítiques incipients que dibuixen un nou mandat amb noves majories però temes reiteratius, ha reivindicat la feina feta –arrencant algun aplaudiment molt dèbil en comparació als que s’han emportat els seus companys de l’oposició–. Ha reivindicat l’endeutament baix, la compra del garden i de l’aparcament de Cna Cadena, l’arranjament de boscos i del camí de la Salut i el treball amb la Policia Local, entre d’altres.

Convidant l’oposició a mullar-se, ha dit que la vara de president és de totes les forces polítiques: “Estem oberts a que l’oposició faci aportacions però el model de vila que tenim ens agradaˮ. Entre l’expectació, sempre una mica exagerada, d’un Ple d’investidura, el president ha aprofitat la presència de la nova alcaldessa, Mireia Ingla, per demanar treball conjunt entre l’Ajuntament i l’EMD. Ella ha respost amb un somriure i assentint amb el cap.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article