L'oposició creu que l'EMD convoca un concurs a mida per contractar un arquitecte afí

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Sessió plenària de gener. Foto: Jordi Pascual

 

L'equip de govern va contestar les al·legacions a la modificació de plantilla presentades per l'actual cap d'urbanisme i mobilitat de l'EMD, Miquel Diez, en el quart punt de l'ordre del dia del Ple de gener. L'arquitecte havia entregat 16 esmenes i solament una va estar acceptada pel govern de Josep Puig. Al mateix temps, s'aprovava la xifra definitiva del primer capítol de despesa del pressupost, la de personal.

 

El canvi d'estructura ve determinat per una petició del mateix Diez ja que va demanar ajut en el desenvolupament de la seva tasca. És per això que el govern va estripar l'organigrama previ per crear-ne un de nou. Es desobeeixen, per tant, les recomanacions de la Diputació que explicaven l'estructura anterior i es convoca una nova plaça a mitja jornada per complementar la feina de l'arquitecte.

 

Si bé, el concurs públic preveu que el nou contractat es faci càrrec de l'urbanisme i Diez passaria a encarregar-se únicament de mobilitat i llicències. En el plec de condicions es demana que el nou contractat sigui arquitecte i grau superior en prevenció de riscos. El portaveu de la CUP-PC, Xavier Humet, va preguntar en el Ple per què es demanava aquesta titulació ja que la considera innecessària i, a més, hi ha un graduat mitjà en prevenció de riscos en la plantilla i s'hi podria ampliar les tasques i el salari tal com es va fer en el mateix Ple amb Maria Josep Tuyà, una tècnica que serà tresorera provisional.

 

El seu grup considera que es tracta d'una forma de fer el concurs a mida perquè es contracti un home de confiança de l'equip de govern que ja ha treballat en l'EMD, tot i que no va dir el nom. De fet, el nou cap d'urbanisme tindrà la tasca d'escalar a 1/1000 el Pla General Metropolità que fa referència a la Vila en el marc de la modificació que està enllestint-se. Serà l'encarregat de dir i autoritzar els metres quadrats s'han d'expropiar per parcel·les en motiu de l'existència de zones verdes planejades.

 

El portaveu d'ERC-MES, Noël Climent, va dir que no s'entenia el nou organigrama plantejat pel govern ja que en preveuen tres àrees amb tres caps per a un equip de sis persones. La vocal de Ciutadans, Susanna Casta, creu que les al·legacions no han estat ben estudiades per un desinterès de l'equip de govern a escoltar l'actual tècnic de la casa.

 

L'altre aspecte recriminat per l'oposició en el mateix punt és el del pressupost de personal ja que, segons diuen, no es va consultar amb l'oposició. Es tracta d'una despesa de 2.180.000€. “L'oposició hauria de tenir presència en la decisió”, va dir Humet. La vocal de Ciutadans va recordar que no està d'acord amb la majoria de partides del pressupost.

 

Malgrat el vot contrari de tota l'oposició en bloc, els cinc vots favorables del govern van servir per aprovar el canvi. No es va escoltar la proposta de la CUP-PC d'aturar el concurs i parlar amb l'oposició. La vocal del govern Susanna Herrada va recordar que tenen la majoria i, per tant, poden fer-ho sols malgrat que la resta de representants no creguin que és una bona decisió.

 

Es desenvoluparà un Pla d'Equipaments de Valldoreix

 

A través d'una moció conjunta de CUP-PC, ERC-MES i Ciutadans, aprovada per unanimitat, es va prendre el compromís de redactar un Pla d'Equipaments per a la Vila. En primer lloc, el govern de l'EMD participarà en la revisió del Pla d'Equipaments santcugatenc ja que inclou algunes parcel·les de Valldoreix. El compromís pres preveu fer partícips als vocals de l'oposició.

 

Al mateix temps es desenvoluparà un pla a la Vila amb la data límit de l'estiu del 2017 tot i que el vocal del govern Xavier Gavaldà espera poder-lo acabar durant el 2016. Això implica fer un procés participatiu. A més, es prioritzarà la gestió pública dels espais i, en cas de ser privada, les cooperatives o empreses que ocupen discapacitats o aturats de llarga durada. El govern anuncia, a més, que es desenvoluparà un document d'integració de clàusules socials en la contractació de l'EMD.

 

Solament es va desestimar el cinquè acord de la moció ja que plantejava un ús immediat i provisional per a l'espai del costat de l'Escola de Música, l'antic Garden. És impossible aprofitar-ho fins que no es revisi l'estructura i l'EMD tingui tots els permisos necessaris per fer-hi activitats.

 

Unanimitat en les mocions

 

El Ple de gener portava dues mocions institucionals que, tot i que es van votar per error, partien amb l'aprovació garantida. La primera era de rebuig a l'acord marc del servei de menjador en els centres públics del Departament d'Ensenyament. És una moció calcada a l'aprovada el dilluns anterior en el Ple de Sant Cugat. L'altra moció institucional era la de condol per la mort d'Alan i condemna a la transfòbia, també idèntica a l'aprovada en el Ple municipal.

 

Ciutadans va retirar la moció per promoure la limitació de mandats en el govern. Es presentava en forma de moció conjunta de Ciutadans, CUP-PC i ERC-MES. Si bé, després de les crítiques per populisme a la moció presentada a Sant Cugat amb el mateix sentit, es va decidir retirar-la i començar un treball conjunt per acabar de polir-la.

 

També en forma de moció, l'EMD es va comprometre a augmentar l'ajut econòmic a El Cau Amic i incloure'l en el Pla d'Actuació Municipal (PAM) com a projecte recolzat pel consistori. Es va acordar ampliar l'horari del Punt de Lectura de Valldoreix fins a les 14h. al migdia i fins a les 12h. a la nit.

 

La primera modificació del pressupost del 2016

 

El Ple va aprovar introduir unes factures que no va donar temps a pagar en l'exercici del 2015. Es tracta de petits serveis que en total sumen 67.000€ que es pagaran amb el romanen de tresoreria. Quasi tots són serveis o béns tot i que 24.000€ es classifiquen com a inversions.

 

També es va introduir una davallada dels interessos del préstec demanat per soterrar la línia d'alta tensió. L'estalvi de 6.850€ en interessos va, justament, a avançar part del deute pels 900.000 prestats pel Banc Sabadell. Amb la darrera aportació de la Generalitat, que es preveu rebre durant l'exercici vigent, s'espera poder amortitzar tot el deute amb l'entitat.

 

En la modificació s'incloïa una despesa de 10.900€ per la construcció d'una bassa per a la recollida d'aigües pluvials a Can Monmany i l'ingrés de 5.450€ per part de l'Ajuntament de Sant Cugat ja que la propietat de la finca és compartida. En despeses es van incloure 1.400€ destinats a associacions municipalistes per un error de càlcul.

 

Fora de la modificació pressupostària es va aprovar per unanimitat l'expropiació d'una finca a la Rambla Jacint Verdaguer número 187. L'Ajuntament havia delegat la competència per expropiar. L'actuació està valorada en 270.080€ i es va fer per acord mutu. Així, l'EMD s'estalvia l'IVA, una decisió criticada per Xavier Humet, de la CUP-PC, perquè considera que una administració no hauria d'intentar defugir de pagar impostos.

 

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article