Penúltim Ple ordinari del mandat: sense mocions, cafeïna ni gots de vidre

Foto: Jordi Pascual

CONTRACRÒNICA. No sé ben bé si els polítics estan més centrats en la campanya que en cap altra cosa però el penúltim Ple ordinari del mandat a l’EMD de Valldoreix no ha portat gairebé res rellevant. L’única moció proposada per la CUP-PC ha estat retirada i gairebé tots els punts restants han estat una prova de foc per a la gola de la vocal d’Economia, Elena Degollada, que ha hagut de repassar, de cop i sense debats entremig, una liquidació del pressupost, dues modificacions pressupostàries i uns quants acords econòmics més.

I sí, Valldoreix té coses a parlar ara, com sempre, però arribats a aquestes dates potser més que demanar noves accions el que cal és repassar què s’ha fet i què no; un propòsit que s’ha marcat el vocal d’ERC-MES, Noël Climent, amb set preguntes sobre mocions i acords presos durant el mandat. Per a la seva sorpresa, només en una –sobre la implementació d’una bústia digital anònima per a denunciar la corrupció– el govern ha acceptat que no s’havia esforçat prou perquè es van quedar encallats davant els problemes informàtics. De la resta, tot i algun petit desacord, no ha tingut gaire a objectar.

Més o menys el mateix li ha passat a la vocal de Ciutadans, Anna Cano, quan ha preguntat per què farà el president quan rebi la notificació de la Junta Electoral de Zona per retirar la pancarta amb el llaç groc que llueix a la façana de la Casa de la Vila. Com ja havia dit a elCugatenc, Josep Puig ha contestat que de moment no tenen cap requeriment però que, arribat el cas, la retiraran. Potser els entrebancs per la insistència de la taronja i l’inici de resposta genèrica per part del president ha estat l’únic moment del Ple en què ha semblat que hi havia debat polític.

Perquè ni tan sols la seguretat i els robatoris que tant han marcat l’agenda política valldoreixenca aquest mandat han portat grans discussions. A pregunta de la CUP-PC, Puig ha dit que encara no hi ha calendari per a la instal·lació de les càmeres compromeses ni per a l’adquisició del dron ja que encara cal fer les licitacions, de les quals només tenen preus orientatius. Diu que no hi ha marcada una dead line per a l’operatiu especial dels Mossos a Valldoreix davant l’augment dels robatoris i que la partida destinada a seguretat ciutadana que envia l’EMD a l’Ajuntament –que és el competent– suposa prop d’un 9,5% del conveni entre les dues administracions.

Potser el més rellevant ha estat el que al final no s’ha pogut debatre una moció amb què la CUP-PC pretenia condemnar la xenofòbia davant l’atac al centre de menors de Castelldefels. S’hi proposaven diverses mesures locals i instàncies a la Generalitat però els cupaires s’han trobat amb una moció alternativa de PDECAT-Actuem que no els convencia perquè desconcretava algunes propostes i acabava demanant reconèixer la feina dels Serveis Socials de l’Ajuntament tot i que aparentment no tenen res a veure amb els menors estrangers no acompanyats, ni amb els centres de menors ni amb la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA). “La moció alternativa del govern manté el caràcter solidari però perd la vessant reivindicativa, crítica i de recerca de l’arrel del problema”, ha argumentat el vocal Ferran Margineda per retirar la proposta.

Enmig d’un Ple descafeïnat i sense mocions, calia buscar algun fet que animés una mica l’ambient. I, entre els punts econòmics, s’ha colat una paraula: “Anyal”. Oportunitat que he aprofitat, desvalgut d’una notícia més rellevant, per il·lustrar-me i descobrir que, efectivament, és igual de correcte que “anual”, avinentesa que he aprofitat per dir per Twitter que és el més noticiable del Ple. Bé, almenys fins que al torn de preguntes del públic al final de la sessió els han instat a canviar els gots i les botelles de plàstic per vidre. “Tenim previst anar a l’Ikea”, han respost des del govern. Jo mateix els he dit que no vagin a l’Ikea, que vagin al comerç local.

Arribats a aquest punt, potser algú es pregunta per què explico les minúcies d’un Ple i en primera persona. Doncs perquè no hi ha hagut res més enllà però, malgrat tot, és important dir-ho ja que, de vegades, que no hi hagi notícia és notícia en si. Perquè aquesta aturada demostra en quin moment del mandat estem, aquells mesos en què o es fan petits mítings –i el Ple de Valldoreix no té gaire públic, com han comentat els polítics just abans de començar– o no té cap sentit fer grans propostes perquè quedaran en el buit d’un canvi de mandat que arribarà d’aquí dos Plens, un ordinari i un extraordinari. Veurem si llavors ja han comprat els pitxers de vidre.

Notícies relacionades