Ple de desembre a l’EMD: pressupost del 2021, avinguda Baixador i pròrroga del contracte amb Endesa

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual (arxiu)

Valldoreix ha tancat l’any polític amb un Ple en què, entre d’altres, s’ha fet l’aprovació inicial del pressupost del 2021. També hi ha hagut sis mocions i l’aprovació definitiva del projecte d’enllumenat públic. A continuació recollim els principals punts del Ple.

Comunicat pel Dia Mundial de la Sida

El Ple de desembre ha començat amb la lectura d’un comunicat en motiu del Dia Mundial de la Sida, commemorat el passat 1 de desembre. “Per acabar amb les pandèmies del VIH i de la COVID-19, coincidents en el temps, és necessària la mateixa aproximació holística basada en els principis de salut pública: equitat, solidaritat, accés al sistema sanitari i que la societat s’involucri en les mesures que es prenen”, reivindica el comunicat conjunt d’empreses, institucions, mitjans de comunicació i entitats de tot el país, “només si les administracions, les entitats comunitàries, les societats científiques i la ciutadania treballem amb empenta i de forma coordinada aconseguirem millorar la qualitat de vida de tota la població, evitar noves infeccions, fer-ne el diagnòstic i tractar-les precoçment, així com abordar nous reptes com ara l’envelliment prematur de les persones amb VIH de forma efectiva”.

Suport a les conclusions de la taula de diàleg del tribut metropolità

Tot i que el dia anterior el Consell Metropolità va rebutjar les al·legacions presentades per Sant Cugat, Junts per Sant Cugat - Valldoreix, ERC-MES, CUP-PC i PSC han votat a favor d’una moció del govern de Valldoreix (Junts per Sant Cugat - Valldoreix) per donar suport a les conclusions de la taula de diàleg del tribut metropolità nascuda arran de l’aprovació parcial d’una moció presentada per Ciutadans a instància de la Plataforma No al Tribut Metropolità. Aquesta taula es va tancar amb una proposta d’al·legacions a presentar a l’Àrea Metropolitana, rebutjades pel Consell Metropolità, i amb el descontent de Ciutadans i la plataforma. La moció de Junts també acorda donar per finalitzats els treballs de l’òrgan de participació i cercar mecanismes per millorar la informació, la gestió del tribut i la clarificació del càlcul. Ciutadans ha votat en contra de la moció.

Promoció de l’agroecologia local

El govern i els tres grups proposants han votat a favor de la moció de la CUP-PC, ERC-MES i PSC per obrir una nova línia de treball des de la vocalia de comerç per impulsar les polítiques alimentàries sostenibles mitjançant la promoció del consum de productes alimentaris de proximitat. La proposta preveu elaborar un recull de productors locals, fer un web municipal per promoure el comerç local, incloure sistemes de distribució vinculats a iniciatives socials, contactar amb el Centre d’Intercanvi Agroalimentari de Proximitat de Barcelona i tenir en compte la resta de necessitats dels productors registrats, que haurien de formar part del treball per a la implementació d’aquestes mesures. Ciutadans ha votat en contra tot dient que suposa fer accions públiques que haurien de ser privades per part dels productors.

Rebuig a la condemna de quatre anys i mig de presó a Dani Gallardo

Junts per Sant Cugat - Valldoreix i els dos proposants han votat a favor de la moció de la CUP-PC i ERC-MES per rebutjar la sentència de l’Audiència Provincial de Madrid contra Dani Gallardo, que al 2019 va participar en una mobilització a Madrid contra l’empresonament dels líders polítics catalans. Els proposants consideren que aquesta condemna –acusat de colpejar un agent– és una venjança i per això proposen rebutjar la sentència. De fet, en les seves intervencions han criticat que es tracta d’una mostra de repressió d’un sistema judicial que consideren decadent i que pot afectar altres mobilitzacions. També han demanat l’amnistia. El PSC s’ha abstingut argumentant que hi ha una degradació en la justícia espanyola i que empatitzen amb l’afectat però demanant no polititzar la justícia. Ciutadans ha votat en contra dient que vivim en un estat de dret.

Rebutjada la moció de Ciutadans sobre el polígon de Can Calopa

Només Ciutadans ha votat a favor de la moció per instal·lar papereres al voltant del restaurant del polígon de Can Calopa així com altres indrets del polígon, per iniciar els tràmits d’instal·lació d’un mapa amb les empreses que són al polígon en l’accés a aquest i per esclarir la titularitat de la caseta de servei de la Creu Roja i iniciar els tràmits per al seu condicionament o demolició. Es demana dotar el pressupost del 2021 de les partides per fer-ho possible. La resta de grups han votat en contra.

ERC-MES, CUP-PC i PSC, que ja havien presentat una moció per fer millores al polígon al gener, han criticat que no tenia sentit aquesta proposta, més encara tenint en compte que l’EMD i l’Ajuntament han iniciat treballs conjunts, com també ha reconegut el president de l’EMD, Josep Puig (Junts). També ha dit que la caseta de la Creu Roja serà enderrocada. La millora global passa tant per la millora urbana i urbanística com per controlar les empreses instal·lades i quantes d’elles estan legalitzades.

Rebutjada la moció per instal·lar coixins berlinesos per reduir la velocitat al passeig Valldoreix

Només Ciutadans ha votat a favor de la seva moció per col·locar elements de reducció de la velocitat (coixins berlinesos o altres) al passeig Valldoreix entre el carrer Sant Lluís i el CAP i demanar a l’Ajuntament que faci el mateix al tram del carrer que no forma part de la Vila. També es demana que el pressupost del 2021 tingui en compte aquesta despesa. La resta de grups han votat en contra tot dient que no és un carrer problemàtic i que, a més, l’Ajuntament treballa un projecte per instal·lar un carril bici.

Petició d’una reunió sobre el projecte de l’avinguda del Baixador i per quantificar la inversió màxima que pot fer l’EMD

Tots els grups han votat a favor d’una moció d’ERC-MES, CUP-PC i PSC, amb esmenes de Junts per Sant Cugat - Valldoreix, perquè el govern de l’EMD de Valldoreix convoqui una reunió amb el veïnat i representants de l’Ajuntament de Sant Cugat en què s’expliqui el projecte d’urbanització de l’avinguda Baixador, que ja ha estat enllestit, per així poder-lo tancar definitivament. També es demana que l’EMD redacti un informe econòmic per definir els límits màxims d’inversió per no vulnerar la regla de la despesa i traslladar-lo a l’Ajuntament.

Aprovació inicial del pressupost del 2021

Només Junts per Sant Cugat - Valldoreix ha votat a favor de l’aprovació inicial del pressupost del 2021. ERC-MES, CUP-PC i Ciutadans han votat en contra. Ara bé, l’abstenció de la vocal del PSC ha permès activar el vot de qualitat del president davant de l’empat, aprovant-se el punt i obrint així un període d’exposició pública en què es podran presentar al·legacions.

Hi ha hagut un punt especialment debatut: La previsió d’una partida per contractar una persona per assessorar la secretaria i la intervenció davant la jubilació de l’actual secretària-interventora, la necessitat de substituir-la provisionalment ja que la plaça ha quedat vacant i, posteriorment, de fer el traspàs a qui la substitueixi. Els dubtes per aquesta partida que suposa fer una contractació a dit ha estat el motiu del vot contrari d’ERC-MES i la CUP-PC. El PSC ha demanat que realment es destini per a aquest propòsit i no com a càrrec a confiança a l’ús. La vocal de Ciutadans ha dit que no comparteixen els comptes i que presentaran al·legacions.

Com ja va explicar aquest diari arran de la presentació feta pel govern en una Audiència pública, es tracta d’un pressupost de 10 milions d’euros que podrà ampliar-se en prop de 4,5 milions pel desbloqueig del romanent de tresoreria. Per ara s’han previst cinc projectes d’inversió que es podran realitzar durant el 2021: a cobertura de l’espai tancat del Castell de Canals (81.504 euros), avançar en el projecte d’enllumenat de Valldoreix (220.000), fer la xarxa de clavegueram i aigües pluvials del carrer Bord –d’acord amb el conveni amb la futura Santa Clara International School– (avançant diners que haurà de retornar el centre, 413.324,61), la construcció d’un pont per a vehicles i vianants al passeig Canari (370.000) i la rehabilitació dels últims lavabos de l’escola Ferran i Clua (30.000). S’han especificat més partides que concretem a la contracrònica de la sessió, que dediquem exclusivament al debat pressupostari.

Aprovació definitiva del projecte d’enllumenat públic

Tots els grups excepte Ciutadans, que s’ha abstingut, han votat a favor de l’aprovació definitiva del projecte d’enllumenat públic, després d’un procés d’exposició pública en què no s’ha rebut cap al·legació. El cost del projecte ha estat d’1,8 milions d’euros (IVA inclòs).

Pròrroga de sis mesos al contracte de subministrament d’energia elèctrica

Només el govern ha votat a favor de prorrogar sis mesos l’adhesió al contracte derivat de l’acord marc de subministrament d’energia elèctrica del Consorci Català pel Desenvolupament Local, que és la forma que durant el darrers anys ha tingut l’EMD de contractar el servei d’energia. Es tracta d’una pròrroga negociada per l’Associació Catalana de Municipis (ACM) amb Endesa que suposa una davallada del preu que podrà baixar els rebuts una mitjana d’entre un 7 i un 8% durant el primer semestre del 2021. L’EMD podia decidir no fer cap pròrroga però, com no ha preparat cap concurs públic, s’ha optat per la pròrroga i a partir de juliol decidir si es concursa el subministrament elèctric o si s’opta de nou al contracte elaborat per la central de compres de l’ACM.

Tot i això, el punt s’ha aprovat perquè l’abstenció de Ciutadans ha permès activar el vot de qualitat del president per decantar la balança. ERC-MES, CUP-PC i PSC han criticat aquest punt perquè suposa anar en contra de l’acord unànime (a proposta inicial de la CUP-PC) que es va prendre a l’octubre del 2019 per no renovar l’acord amb l’ACM i treballar per un concurs públic propi que tingués en compte l’energia neta en la contractació.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article