Ple de febrer a l’EMD: Visites escolars a Can Monmany i al Castell de Canals i nous ajuts a comerços

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Quatre mocions i diversos punts de govern, entre els quals destacada un projecte per urbanitzar la cruïlla entre els carrers Pont i de la Colombina, han marcat el Ple ordinari de febrer a l’EMD de Valldoreix. A continuació recollim els principals punts debatuts. La sessió ha començat amb un minut de silenci en memòria de les quatre dones assassinades en casos de violència masclista durant principis d’any, una proposta feta per la vocal del PSC, Susanna Casta.

Retirada la moció per reordenar urbanísticament Mas Fuster

Junts per Valldoreix - Sant Cugat ha retirat la moció per demanar a l’Ajuntament la tramitació d’una modificació del Pla General Metropolità (PGM) a l’àmbit de Mas Fuster amb l’objectiu de resoldre el desenvolupament urbanístic de la totalitat de l’àmbit delimitat al PGM ja que hores d’ara està contemplat com a sòl urbà no consolidat, el que suposa que molts propietaris veuen limitats els seus drets de propietat i d’edificació. El govern ha optat per la retirada a l’espera de les converses amb el govern santcugatenc.

Rebutjada la moció per demanar la derogació de la nova reforma laboral

Només ERC-MES i el grup proposant han votat a favor de la CUP-PC per rebutjar la reforma laboral del PP de l’any 2012 i per demanar-ne la derogació d’aquesta i la del 2010. També es demanava al govern espanyol que convoqui la taula de diàleg amb més sindicats que UGT i CCOO per preparar un nou escrit que derogui la reforma vigent aprovada fa pocs dies. Junts, Ciutadans i PSC han votat en contra, fent decaure la proposta. Ferran Margineda (CUP-PC) ha dit que els drets laborals es troben en retrocés i que els darrers canvis no alteren la flexibilitat dels acomiadaments i no es prioritzen els convenis sectorials per sobre des d’empresa exempte a nivell salarial, tot criticant UGT i CCOO, als quals ha qualificat d’exsindicats a mode d’assessoria laboral.

Elena Degollada (Junts) ha dit que l’EMD no té res a fer tot i que ha dit que durant la negociació no s’ha escoltat les PIMES. Jaume Sanmartí (ERC-MES) ha assegurat que les darreres reformes laborals han suposat una pèrdua de drets laborals i lamenta que la nova proposta no ha derogat la reforma anterior. José Miguel García (Ciutadans) ha dit que la votació es va fer al Congrés i ha defensat el posicionament favorable del seu partit. Susanna Casta (PSC) ha criticat la presentació de la moció perquè l’EMD no pot fer res al respecte i ha defensat que s’han aconseguit avanços.

Can Monmany i el Castell de Canals seran protagonistes de les sortides culturals de les escoles del municipi

Tots els grups han votat a favor de la moció del PSC, Junts per Valldoreix - Sant Cugat, CUP-PC i ERC-MES perquè l’Ajuntament inclogui el Castell de Canals i la masia de Can Monmany a la llista de sortides escolars de les escoles de la ciutat així com per arribar a un conveni perquè cadascuna de les parts es faci càrrec de les seves competències. Susanna Casta (PSC), com a grup proposant, ha defensat que fer aquestes sortides és una forma de seduir el jovent. Els altres grups proposants també han posat en valor la proposta. José Miguel García (Ciutadans) ha dit que la proposta comença la casa por el tejado però s’ha mostrat favorable a la proposta.

Debat sobre el grau de participació a la Festa Major

Tots els grups han votat a favor de la moció d’ERC-MES per demanar l’obertura de la comissió de Festa Major a totes les entitats i la ciutadania de la vila amb l’objectiu que puguin participar en la confecció del programa. També es proposa realitzar un procés participatiu jove per a la nit jove de la Festa Major del 2022. Lluc Cahís (ERC-MES) ha dit que reconeixen la participació que ja hi ha però que cal fer un pas endavant, entenent la participació com un acte de sobirania: “Ha de ser una participació informada, formada i, si pot ser, crítica”.

Ferran Margineda (CUP-PC) ha incorporat un atès en referència al manifest que el seu partit va fer l’any anterior en què criticaven que el model de Festa Major de Valldoreix respon a un model d’organització per part de l’administració i sense que la ciutadania en tingui les regnes i, per tant, lluny d’un model de festa popular. Tot i això, reconeix la tasca feta per l’EMD.

Bernat Gisbert (Junts) ha criticat Cahís per no haver parlat amb la tècnica de Cultura i ha repassat algunes de les accions realitzades pel govern, mantenint el compromís per incentivar la participació ciutadana. José Miguel García (Ciutadans) ha criticat que la moció s’ha presentat fora de termini per poder-la debatre a la Junta de Portaveus. Susanna Casta (PSC) ha reconegut la tasca del govern en l’organització de la Festa Major.

Modificació pressupostària per tenir més manteniment dels espais públics i ampliar la partida de promoció econòmica

Junts, ERC-MES, CUP-PC i PSC han votat a favor de la tercera modificació pressupostària de l’any. Ciutadans s’ha abstingut. Es crea una partida de 20.000 euros per al manteniment dels espais públics. Destaquen altres partides com els 11.500 euros més que es destinaran a la promoció econòmica i del comerç per recuperar l’ajut que es va fer l’any anterior i algunes de les activitats del mercadet, els 15.345 per al contracte de servei de la biblioteca, els 11.121,11 per a l’equip de so i llum de la Nau de Cultura, 10.890 per al nou web de l’EMD,10.406 per a la redacció d’un nou Pla Director del Castell de Canals, 5.000 per a despeses d’emergència per la COVID-19 per tenir la reserva feta i 968 per a les proves i anàlisi de mostra metàl·lica del Castell de Canals, que cal analitzar. Tots els diners provenen del fons de contingències. Lluc Cahís (ERC-MES) ha posat en dubte la inversió a la Nau de Cultura perquè havia de ser un espai provisional però el govern ha dit que és un equip traslladable.

Posteriorment també s’ha donat compte de la incorporació del romanent de tresoreria del 2021 (1,6 milions).

Aprovació inicial de la urbanització de la cruïlla entre els carrer del Pont i de la Colombina

Tots els grups han votat a favor de l’aprovació inicial del projecte de reurbanització de la cruïlla entre els carrers del Pont i de la Colombina per un valor total de 525.526,39 euros (amb IVA), obrint-se així un període d’exposició pública en què es podran presentar al·legacions i es demanaran els informes perceptius a altres administracions. L’obra afectarà majoritàriament a la via pública propietat de l’EMD però també afecta quatre parcel·les privades.

Contracte d’assessorament i mediació d’assegurances

Junts, ERC-MES, CUP-PC i Ciutadans han votat a favor de l’adhesió de l’EMD a l’acord marc del servei d’assessorament i mediació d’assegurances i l’acord marc de la pòlissa de danys a edificis i instal·lacions de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), adjudicant així aquests serveis a Ferrer & Ojeda, Corredoría de Seguros SL per un import de 13.004,01 euros fins al juliol del 2023. Susanna Casta (PSC), que ha estat l’única vocal que ha votat en contra, diu que acollir-se a acords marc com aquest suposa treure oportunitats a les empreses petites locals.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article