Ple de juliol de l'EMD: carrer Molí, Elena Degollada i bústia contra la corrupció

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

El Ple de juliol a l'EMD ha estat marcat per l'aprovació definitiva del projecte de reurbaintzació del carrer Molí, tot i que també ha tingut altres temes debatuts com el canvi de dedicació i retribució a la vocal Elena Degollada. A continuació desenvolupem els principals punts.

L'EMD retira els leds elevats als passos de vianants sense els informes que demana l'oposició.

A proposta de tots els grups de l'oposició, els vots en contra del govern han rebutjat la moció que demanava la retirada dels indicadors led no soterrats als passos de vianants perquè podrien provocar accidents. Si bé, aquesta acció ja s'ha fet. El problema per al govern estava en les peticions de la CUP-PC, ERC-MES i Ciutadans de tenir informes sobre la contractació i la idoneïtat d'haver col·locat aquests estris al terra. El president de l'EMD, Josep Puig, explica que no hi ha normativa que reguli els leds tot i que Noël Climent, d'ERC-MES, li recrimina que no cal cap normativa per veure que si les llums no estan soterrades són un impediment per a la circulació.

No s'auditaran els contractes menors.

Arran diversos contractes a l'empresa Civis per a gestionar assumptes de participació ciutadana, que l'oposició considera que es podrien estalviar amb un contracte de plantilla a l'EMD, CUP-PC, ERC-MES i Ciutadans han demanat els informes de la contractació de l'emrpesa i una auditoria de tots els contractes superiors a 3.000 euros des del 2011. El govern s'ha negat a aplicar la mesura perquè considera que aturaria la resta d'activitats de la casa per la gran càrrega de feina que implicaria. El president, Josep Puig, també ha lamentat que l'oposició no es fixi en els anys anteriors en la moció ja que considera que el seu govern ha servit per regularitzar en forma de contractes moltes accions que l'anterior feia amb factures posteriors.

L'EMD tindrà una bústia per denunciar la corrupció.

Emulant la moció aprovada el mes passat a Sant Cugat, Valldoreix també tindrà la seva pròpia bústia anònima i gratuïta en què la ciutadania podrà informar de presumptes irregularitats, de tal manera que es puguin emprendre les accions legals corresponent o descartar aquelles sospites que no són prou fonamentades. La moció ha esdevingut institucional. El vocal de la CUP-PC, Ferran Margineda, que ha presentat la proposta, ha dit que potser a Valldoreix no cal tan secretisme, en referència al procés que garanteix l'anonimat, però que és necessari impulsar-ho en benefici de la transparència.

Josep Puig no pagarà de la seva butxaca el viatge a Montreal.

El president de l'EMD, Josep Puig, va acudir a la conferència de l'Observatori Internacional de la Democràcia Participativa que es va celebrar entre el 16 i el 19 de juny a la ciutat canadenca de Montreal. Ho va fer acompanyat de l'epresa Civis per presentar el procés participatiu per dissenyar l'avinguda Baixador. Si bé, l'EMD no forma part de l'entitat sinó que ho és Civis i, per tant, l'oposició entén que és l'empresa la que va presentar el seu propi projecte. És per això que han demanat que Puig pagui de la seva butxaca els més de 2.000 euros que va costar el viatge a l'EMD i que es retornin tots els processos de participació ciutadana al Consell de la Vila. El president diu, però, que el viatge tenia sentit com a govern no només per ser un projecte públic de Valldoreix sinó que també havia de servir per obtenir reconeixements per a possibles subvencions. La moció ha quedat rebutjada amb el vot contrari del govern en bloc..

Nova modificació pressupostària.

Diverses baixes en les despeses previstes al pressupostos, entre elles la davallada de la subvenció al Complex Esportiu i la concessió de transport públic, han permès al govern ajustar unes quantes partides per reservar diners per fer projectes durant el que queda d'any. Si bé, el vocal de la CUP-PC Xavier Humet considera que mentre es liciten i s'adjudiquen no donarà temps a enllestir-los abans d'acabar l'any. La vocal de Ciutadans, Susanna Casta, ha lamentat que es torni a canviar de nou el pressupost mentre Noël Climent, d'ERC-MES, s'ha sorpès perquè el govern ha desistit momentàniament d'adquirir noves cadires per a la nau de cultura i d'actuar a l'antic garden per prioritzar altres accions. La modificació s'ha aprovat amb els vots favorables del govern i el contrari de l'oposició.

La vocal Elena Degollada augmenta la dedicació i la retribució.

L'encarregada de les àrees d'Economia, Serveis Generals, Participació Ciutadana i Pla d'Actuació Municipal, Elena Degollada, ha deixat la seva feina fora de l'EMD per passar de tenir una dedicació del 50 al 75% i un sou de 15.500 euros bruts anuals a 26.100. L'oposició ha criticat l'escletxa salarial entre els membres del govern i l'oposició des que a principi del mandat es van pujar els sous de les vocalies de govern i es va reduir la retribució de les de l'oposició.

S'aprova definitivament la reurbanització del carrer Molí.

L'oposició de prop d'una vuitantena de veïns, davant dels 40 que van impulsar l'actuació, no han evitat que el govern canviï de parer. Per això, ell sol s'ha valgut per aprovar definitivament una reurbanització del carrer Molí, que ja es va aprovar inicialment al març, i que significarà una doble direcció que, per als veïns opositors, no portarà la millora del trànsit anunciada. És per això que portaran l'assumpte als jutjats. L'oposició ha demanat que abans d'aprovar la mesura s'esperés a tenir la transcripció a escala 1:1000 del Pla General Metropolità a l'àmbit de la vila, el que podria esclarir alguns dubtes urbanístics que han dividit els veïns. El govern, però, ha tirat pel dret i ha aprovat la mesura tot i que diu que no l'executarà fins tenir la transcripció acabada.

S'aprova definitivament la reurbanització del carrer Nard.

Sense el debat veïnal explícit del punt anterior, el Ple de juliol de l'EMD també ha servit per aprovar per unanimitat el projecte de reurbanitzaciód el carrer Nard entre els carrers Ramon Escayola i l'avinguda Baixador.

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article