Ple de juny a l’EMD: racisme, drets de les treballadores de la llar i exempcions de taxes per la COVID-19

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Quatre mocions, precedides d’una declaració institucional contra el racisme, han marcat el Ple de juny a l’EMD de Valldoreix. El govern, entre d’altres, també ha proposat la setena modificació pressupostària de l’any i l’exempció d’algunes taxes per la COVID-19.

Declaració contra el racisme

Davant l’onada de mobilitzacions contra el racisme, l’EMD ha començat el Ple de juny amb un manifest i un minut de silenci. En la declaració institucional es reivindica que totes les persones neixen lliures i amb igualtat de drets en base als principis d’igualtat i no discriminació. El text recorda que a Europa també es vulneren els drets humans amb el bloqueig fronterer i les morts al Mediterrani. El comunicat fa una crida a exercir la ciutadania global davant les mobilitzacions iniciades als Estats Units. Davant l’esperança de les mobilitzacions, el manifest clou: “No podem baixar, però, la guàrdia ja que el racisme i el feixisme són una amenaça també al nostre país”. Pots llegir el manifest complet aquí.

Aprovada una moció per fer suport a les treballadores de la llar i garantir-los els drets laborals

Tots els grups han votat a favor de la proposta d’ERC-MES, CUP-PC i PSC sobre les treballadores de la llar en què es demana promoure iniciatives socials, econòmiques i polítiques per millorar i dignificar el treball de llar i cures a Valldoreix i impulsar una campanya de difusió per afavorir la contractació amb drets laborals. La proposta preveu sol·licitar a l’Ajuntament un servei d’assessoria per a a la contractació i la incorporació d’indicadors a l’Observatori Sociològic per saber quantes persones disposen d’aquests serveis. També es proposa instar a l’Estat a legislar per tal de garantir el dret a un acomiadament motivat i a explorar la viabilitat i l’impacte de vies alternatives al sistema actual de contractació de treballadores de la llar.

Rebutjada la proposta per fomentar el programari lliure

Només el grup proposant i ERC-MES han votat a favor de la proposta de la CUP-PC perquè l’EMD exposi el procés realitzat d’ús de programari lliure, exposar el full de ruta recopilat i els passos seguir. També demana que el nou tècnic d’informàtica realitzi un projecte tècnic per implementar mesures en aquest sentit. Junts per Valldoreix Sant Cugat i el PSC han votat en contra mentre Ciutadans s’hi ha abstingut. El govern ha repassat les accions implementades i ha dit que ja s’hi treballa en aquesta línia tot i que hi ha canvis que no es poden implementar perquè o bé s’ha d’optar per programari privat o bé el canvi suposarà que els treballadors de la casa hagin de passar un temps d’adaptació i, en conseqüència, perdin eficiència

Rebuig a l’obertura de l’abocador de Can Balasc

Tots els grups, excepte Junts per Valldoreix Sant Cugat, que s’ha abstingut, han votat a favor de la proposta de la CUP-PC per rebutjar l’obertura d’un abocador a Can Balasc (Rubí). La proposta recull manifestar el rebuig a l’obertura i manifestar el desacord amb l’aprovació provisional de l’autorització ambiental. A petició del govern i de Ciutadans, els proposants han tret els acords que preveien instal·lar una pancarta de rebuig a la façana de la Casa de la Vila i mostrar solidaritat amb els municipis de Zaldibar, Ermia, Eibar i Mallabia per l’enfonsament d’un abocador. El grup de govern no ha votat a favor tot dient que el Departament de Territori i Sostenibilitat és a sobre del tema.

Aprovada la moció per facilitar el teletreball després de la COVID-19

Tots els grups, excepte el PSC, que s’ha abstingut, han votat a favor de la proposta de Ciutadans en què es demana que l’EMD faci una campanya per sensibilitzar, informar i promoure el teletreball i estudiar la implementació del teletreball entre els seus treballadors de la mà dels representants sindicals. També s’insta a la Generalitat a fer un pla específic i urgent amb accions per permetre la conciliació de la vida familiar i professional. La vocal socialista ha explicat que moltes mesures ja s’han pres i que la Generalitat en prepara un pla.

Modificació pressupostària per mesures d’emergència COVID-19 i incrementar el manteniment de jardineria

Tots els grups polítics han votat a favor de la setena modificació pressupostària de l’any. Aquesta incorpora una partida de gairebé 5.000 euros més provinents del romanent de tresoreria per reforçar el manteniment de jardinera. També es reben dues subvencions de la Diputació per un valor total de 36.000 per prendre mesures d’emergència davant la COVID-19.

Exempció de taxes per la COVID-19

Tots els grups han votat a favor de de l’exempció –total en alguns casos i parcial en d’altres en funció del percentatge d’activitat que es manté– del cobrament de la quota del 2020 de la taxa d’ocupació de terrasses, d’obertura provisional de bars a l’aire lliure, dels tallers de cultura mentre es facin en línia, del mercadet i de l’escola bressol.

Aprovació de les expropiacions per l’ampliació del carrer Nard

Junts per Valldoreix Sant Cugat i la CUP-PC han votat a favor de la relació de béns afectats per l’expropiació vinculada a l’obra d’ampliació del carrer Nard. En total són 516,47 metres quadrats. La resta de grups s’hi han abstingut.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article