Ple de maig de l'EMD: Pacte Nacional pel Referèndum, tarifació social i noves despeses

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

El Ple de maig a l'EMD ha estat marcat per una modificació pressupostària que ha tornat a obrir el debat al voltant del camí de la Salut, l'arranjament de l'avinguda de Mas Fortuny i la construcció del nou aparcament a Can Cadena. També s'ha aprovat l'aplicació de la tarifació social a l'escola bressol i l'Escola de Música, entre d'altres.

Valldoreix s'adhereix al Pacte Nacional pel Referèndum.

En forma de moció conjunta del CiU-Actuem, ERC-MES i CUP-PC, Valldoreix s'ha adherit al Pacte Nacional pel Referèndum amb l'únic vot contrari de l'única vocal de Ciutadans, Susanna Casta. La proposta no només dóna suport a aquest pacte sinó que insta a l'EMD a promoure l'adhesió d'altres entitats de la vila. Les posicions polítiques estaven tan clares ja abans de votar-se la moció que no hi ha hagut debat.

L'Observatori Sociològic segregarà les dades de Valldoreix.

ERC-MES ha presentat una moció a la sessió plenària de maig per demanar que l'Observatori Sociològic Municipal de Sant Cugat segregui les dades referents a Valldoreix de tal manera que es pugui fer una anàlisi pròpia de la vila al marge de la resta de la ciutat. L'oposició en bloc ha votat a favor de la proposta però el govern ha votat en contra tot indicant que aquesta no és la forma de demanar-ho. De fet, segons la vocal d'Atenció a les Persones, Serveis Socials, Educació, Recursos Humans, Mobilitat i Transport Públic, Susana Herrada, el govern valldoreixenc ja ha parlat amb el santcugatenc i en l'onada del setembre-octubre ja sortiran les dades segregades.

L'oposició no fiscalitzarà les xarxes socials de l'EMD ni l'Info Valldoreix.

L'oposició en bloc ha presentat una moció que pretenia que les xarxes socials tinguessin en compte totes les activitats relacionades amb l'EMD, incloent els grups municipals així com incloure membres de l'oposició a l'òrgan editorial responsable de la publicació Info Valldoreix amb la voluntat d'introduir més pluralitat i fer que els mitjans de comunicació institucional no esdevinguin la veu del partit del govern, PDECAT-Demòcrates-Actuem. Si bé, Bernat Gisbert, vocal de comunicació, no comparteix aquesta visió ja que creu que ja avui dia les xarxes i l'Info Valldoreix mostren una informació plural amb espai per a l'oposició. Tot i que la regidora de Ciutadans, Susanna Casta, ha explicat que també es tracta de canviar les formes de fer per tenir en compte l'oposició més enllà de penjar-se medalles, el govern no ha canviat de parer i ha defensat la llibertat d'expressió de tots els grups a la columna que tenen en la publicació. Així, amb els cinc vots contraris del govern, la proposta ha quedat desestimada.

Declaració contra la discriminació masclista als actes vinculats a l'EMD.

Després del debat obert al voltant del torneig de pàdel organitzat pel Complex Esportiu de Valldoreix en què es preveien premis més baixos per a les dones que per als homes, ERC-MES ha proposat que l'EMD garanteixi que no es discrimini per raó de gènere en els actes espotius amb el suport de l'entitat i exigir responsabilitats a Eventing Esport Cinc SL com a concessionària del complex. El govern ha anat un pas més enllà fent extensible la moció, amb una esmena, als actes no esportius. Si bé, també han demanat la retirada del punt que demanava responsabilitats perquè l'empresa ja s'havia disculpat i rectificat. Tot i així, el president Josep Puig ha explicat que els premis masculins eren més alts perquè hi havia més participant i que, igualant-los, fins i tot es podria considerar que es discriminava els homes. Finalment, la moció ha estat aprovada només amb els vots de CiU-Actuem incloent les esmenes que ells mateixos havien proposat.

CiU-Actuem passa a anomenar-se PDECAT-Demòcrates-Actuem.

A l'igual que va passar ara fa dos plens a Sant Cugat, el grup municipal de CiU-Actuem ha canviat de nom després de la desfeta de la federació de CiU i la desaparició d'Unió. El nom escollit ha estat PDECAT-Demòcrates-Actuem. Tot i que el punt no s'havia de votar, tota l'oposició s'ha pronunciat al respecte. Xavier Humet, de la CUP-PC, ha explicat que amb el canvi de nom s'intenta amagar "la corrupció, les portes giratòries i els deutes". Noël Climent, d'ERC-MES, diu que el canvi de nom no significa que segueixin tenint els mateixos valors: "No ens defraudaran mai", ha dit irònicament. Finalment, Susanna Casta, de Ciutadans, ha dubtat de la legitimitat del canvi de nom ja que els representants que ara formaran part de PDECAT-Demòcrates-Actuem van ser escollits com a CiU-Actuem. El president de l'EMD, Josep Puig, ha qualificat de "tristos" els arguments de l'oposició.

Josep Puig és nomenat representat de l'EMD a l'Observatori Social de l'Habitatge.

Amb el vot en contra de tota l'oposició, el president de l'EMD, Josep Puig, ha estat nomenat representant de l'entitat a l'Observatori Social de l'Habitatge de Sant Cugat, un òrgan que es va aprovar en el Ple de Sant Cugat ara fa un any. Segons el govern santcugatenc, es tracta d'“un ens destinat a l'anàlisi, recerca, reflexió, debat i formulació de propostes”. L'oposició considera que el president no representa el model d'habitatge que necessita Valldoreix.

La tarifació social arriba a l'escola bressol i l'Escola de Música.

Seguint els criteris aplicats al Patronat Municipal d'Educació depenent de l'Ajuntament de Sant Cugat, l'EMD de Valldoreix també començarà a aplicar la tarifació social a l'escola bressol i l'Escola de Música de la vila. La primera té una bonificació de fins al 70% mentre la segona de fins al 33%. La proposta s'ha aprovat amb l'única abstenció de la CUP-PC tot i que el vocal d'ERC-MES, Noël Climent, ha dit que s'ha d'aprofundir més en els ajuts a l'ensenyament musical.

Més pressupost per al camí de la Salut, Mas Fuster i l'aparcament de Can Cadena.

El Ple de maig ha servit perquè, amb els únics vots favorables del govern, s'aprovés la quarta modificació pressupostària de l'any. Els principals canvis fan referència a temes polèmics i tractats darrerament a l'EMD. En primer lloc, l'arranjament del camí de la Salut, que segons el president se signarà a fer a finals de mes, costarà 14.900 euros més després d'haver hagut de fer neteges complementàries. En segon, la millora de l'accessibilitat de l'avinguda Mas Fuster costarà 75.356,82 euros més. Finalment, l'arranjament del nou aparcament de Can Cadena costarà 100.000 euros més.

L'oposició en bloc ha recordat el conflicte obert, fins i tot als tribunals, al voltant del camí de la Salut que, consideren, hauria de pavimentar Promusa i no l'EMD des del seu pressupost. També han criticat que la modificació referent a Mas Fuster es deu a una manca de previsió ja que es fa per poder fer el calaix per on aniran les canonades, un cost que hauria de quedat inclòs al pressupost adjudicat. A més, Susanna Casta, regidora de Ciutadans, recorda que l'empresa va presentar una baixa temerària, és a dir, un pressupost molt baix que va haver de ser revisat. Ara, però, l'estalvi promés a l'administració no s'ha complit. De l'aparcament, han criticat que ja són més de 700.000 euros els gastants entre la compra i l'arranjament de l'espai.

 

*Fe d'errades: En la primera edició d'aquest article s'indicava, en l'apartat de la modificació pressupostària, que l'avinguda afectada era Mas Fortuny quan, en realitat, tal com s'indica actualment, és Mas Fuster.

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article