Publicitat

Un terreny a l'estació de Valldoreix, punt candent al ple de l'EMD

Foto: Patricia Cirera

Ahir 23 de juliol va tenir lloc el Ple de l’EMD Valldoreix. L’audiència pública va començar a les 7 de la tarda. Va ser una audiència curta que només va durar una mica més de 17 minuts. Primer va ser el torn de la Sra. Priante, que va reclamar en nom dels veïns del carrer Gafarró i el carrer Esparver, entre altres, una solució pels terrenys que pertanyen a la família Samaranch, ja que segons ella, no s’han netejat mai i, en cas d’incendi, les cases serveixen de tallafocs i hi veu perill. El Sr. Andrés va opinar sobre el nou disseny de la revista Info Valldoreix i, per la seva part, el Sr. Marichalar va fer objeccions respecte a les normatives de trànsit i circulació que s’utilitzen a Valldoreix, i va afirmar que són diferents a les que hi ha al codi. Un altre veí, respecte al comentari del Sr. Marichalar, va dir que les solucions que es posen només són “pedaços”.

Al Ple hi va haver 10 punts a l’ordre del dia. D’aquests, quatre punts no es van votar perquè eren per donar compte i, de la resta, es van votar cinc i el 10è va ser per determinar el dia de la Junta de Portaveus i del proper Ple. Va haver tres punts que es van aprovar per unanimitat: L’esborrany del ple extraordinari del 13 i del 25 de juny, l’apartat A del segon punt que feia referència a la conjunta del grups d’ERC-MES i CUP-PC sobre la modificació del Reglament Orgànic Municipal (ROM) i el Reglament de Participació Ciutadana. El tercer és la modificació de  l’Ordenança Fiscal nº10 General Reguladora dels Preus Públics.

En general tots els partits van estar d’acord en crear una comissió de la reforma del ROM i que cal millorar la participació ciutadana. En aquest sentit, el vocal de la CUP-PC, Ferran Margineda, va proposar la creació d’una comissió de la reforma del ROM al setembre, així com que es tinguin en compte a les persones que treballen a Valldoreix per la participació ciutadana i les audiències públiques. També va demanar que es pengin les audiències i els plens a la pàgina web de l’EMD. Per la seva part, la vocal de Ciutadans, Susana Casta, va puntualitzar que els plens són diferents a les audiències públiques i va demanar que els consells de la vila siguin vinculants.

El punt B del segon punt respecte a la moció conjunta del grups CUP-PC i ERC-MES sobre la cessió de terreny de l’estació de Valldoreix va ser el que més controvèrsia va portar. Es va aprovar amb els vots de CDC, UDC i Actuem, la resta de partits van votar en contra. El vocal de CUP-PC, Xavier Humet va dir que era una pèrdua de valor patrimonial, i que si en aquest terreny es fan habitatges de protecció oficial, hi hauria problemes de soroll perquè passa el tren al costat i perquè està a prop de l’autovia. Per la seva part, el president de l’EMD Josep Puig, va afirmar que no es tracta d’un canvi de terrenys, i que si no s’aprova al ple de Sant Cugat aquest terreny torna a pertànyer a l’EMD. Puig també va negar que el terreny de 2.372 metres quadrats tingués un cost 528.458,87 € i considera que és un preu desorbitat. En paraules seves “ni a Pedralbes”. Noël Climent, vocal d’ERC, va comentar que cal fiscalitzar el que ell considera la porta d’entrada a Valldoreix i que s’ha de vigilar a qui es cedeix. Amb aquesta cessió Climent veu una pèrdua de capacitat de decisió de l’EMD. Va estar d’acord amb la CUP-PC en que no és adequat fer habitatges de protecció oficial en aquest terreny. Reclama que es consulti a l’EMD temes que li afectin o que concerneixen a Valldoreix. La vocal de Ciutadans, Susana Casta, va puntualitzar sobre aquesta temàtica, que no s’han fet bé les coses i que cal estudiar-ho. Per la seva part, el vocal de la CUP-PC, Ferran Margineda, va proposar que l’EMD declarés seu el terreny i posar-ho a disposició dels ciutadans.  

El punt set de la Modificació Pressupostària es va aprovar amb cinc vots a favor (CDC, UDC i Actuem) i quatre abstencions (ERC, CUP-PC i Ciutadans). Xavier Humet (CUP-PC) no veu clar la despesa de l’aire condicionat per l’escola bressol, ja que segons ell es pot arreglar el sistema que hi ha ara.

L’Ordenança Fiscal per imposar una taxa per a la participació al Trail de Festa Major es va aprovar amb sis vots a favor (CDC, UDC, Actuem i Ciutadans) i tres en contra (ERC i CUP-PC). Segons Xavier Gavaldà, responsable de les àrees de economia, serveis generals i gestió i desenvolupament d’equipaments, consisteix en posar un preu de 5 € per participar a la cursa, ja que com és gratuïta, la gent s’inscriu i després no hi va. Això crea una despesa extra en material. Ferran Margineda (CUP-PC), va proposar que aquests diners fossin una fiança, i que si finalment la persona no concursava, se li retornessin el diners. En aquest mateix àmbit, Gavaldà va remarcar que tant important és estalviar com gastar-se el diners, ja que això repercuteix en els pressupostos del proper any.

Al finalitzar el ple Susana Casta (Ciutadans), va reclamar que els vocals “fitxin” i facin públiques les seves agendes, no només l’agenda general d’actes i esdeveniments. Casta i Humet van coincidir en que cal més policia, i van assegurar que hi ha veïns que s’han de pagar seguretat privada. Un altre punt que va generar debat va ser l’expropiació d’un terreny a un veí concret que té declarada la seva parcel·la com a zona verda privada, ja que aquesta expropiació la paga l’EMD i la resta de grups van recriminar perquè no ho pagava l’Ajuntament de Sant Cugat, quan hi ha sentències judicials que indiquen que és obligació de l’Ajuntament pagar les expropiacions. És l’única expropiació que hi ha per pagar i no entenen perquè ho ha de pagar L’EMD. Xavier Humet (CUP-PC), va dir que és qüestió de voluntat política.

L’EMD de Valldoreix no haurà d’enderrocar les tres cases de Mossèn Cinto Verdaguer

D’altra banda, l’enderroc de les tres cases situades a la cruïlla entre el carrer Costers i Sant Francesc també va generar discussió. El president Josep Puig va dir que no cal enderrocar-les perquè tot just ahir van rebre la notificació de legalització de les cases, per tant s’estalvia la despesa de l’enderroc.

Finalment, en el torn de preguntes, els veïns també es van mostrar preocupats per la seguretat i pel terreny cedit a l’Ajuntament de Sant Cugat. Un d’ells va reclamar que es fes una valoració objectiva del terreny cedit i va dir amb rotunditat que el canvi de legislació és una trampa per pujar el preus. Una veïna va fer saber que no entenia perquè s’havia de contractar l’Alfons Perona com expert en mobilitat i va dir que aquesta persona no era imparcial ja que es va mostrar a favor d’un projecte impulsat pel govern. Alfons Perona, segons hem pogut saber, va ser director de l’assesoria jurídica del RACC de l’any 1987 al 2000 i secretari executiu de la Fundació RACC durant 21 anys fins el 2008. Des d'aleshores dirigeix l'empresa de consultoria Estrategias de Movilidad Sostenibles, SL.

Notícies relacionades