Ple de setembre a l’EMD de Valldoreix: tribut metropolità, taula d’habitatge i suficiència financera dels ens locals

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Quatre mocions, una d’urgència i diversos punts de govern han marcat la sessió plenària de setembre, la primera del curs polític, a l’EMD de Valldoreix; aplaçada una setmana per la celebració de la Festa Major. A continuació recollim els principals punts tractats al Ple.

L’oposició rebaixa la dedicació del president Puig a un 75%

L’oposició en bloc ha votat a favor d’una moció d’urgència presentada per ERC-MES, CUP-PC i PSC per demanar una reducció de la dedicació del president Puig a un 75% (32.555,31 euros bruts anuals). Anteriorment tenia una dedicació del 90% (39.339 euros bruts anuals). La moció ha arribat després d’un informe de la Diputació que revalida la compatibilitat laboral del president però demana esclarir la dedicació: o bé es exclusiva o bé parcial amb un 75%, 50% o 25% de dedicació. Desenvolupem més a fons aquest afer a la contracrònica de la sessió.

Aprovada la moció de la CUP-PC per un model públic de residències de gent gran

Junts, ERC-MES i PSC han votat a favor de la moció de la CUP-PC en què es demanava instar a la Generalitat a internalitzar la gestió de totes les residències de gent gran i dels centres residencials de persones amb discapacitat de titularitat pública, no renovar les concessions a les públiques amb gestió privada, avançar cap a un model de gestió totalment pública a les residències de persones amb discapacitat i arribar al salari mínim de 1.200 euros. La vocal de gent gran, Elena Degollada, ha demanat a la CUP-PC que demani a la seva regidora, Núria Gibert, que l’EMD sigui partícip de la campanya de la Setmana de Gent Gran. Ciutadans ha votat en contra de la proposta.

Es demana una taula de l’habitatge a Valldoreix

El grup proposant i la CUP-PC han votat a favor de la moció d’ERC-MES perquè, aprofitant l’aprovació de la llei de mesures urgents en matèria d’habitatge. Amb la proposta, l’EMD es compromet a col·laborar amb l’Ajuntament per garantir l’aplicació. També es demana la constitució d’una taula de l’habitatge a Valldoreix que tingui en compte les institucions competents i els partits polítics i establir un seguiment periòdic per garantir el bon funcionament de la normativa. La moció s’ha aprovat amb l’abstenció de Junts per Valldoreix i els vots contraris de PSC i Ciutadans.

Aprovada la moció de la Plataforma contra el Tribut Metropolità presentada per Ciutadans

El grup proposant i Junts per Valldoreix han votat a favot de la moció presentada per la Plataforma No al Tribut Metropolità i entrada a través de la vocal de Ciutadans, Anna Cano. La proposta denuncia la manca d’informació sobre el tribut, critica un error de càlcul pel qual demana la suspensió del cobrament del tribut, demana un pla d’inversions a Sant Cugat i Valldoreix, requereix una reducció tarifària per als títols socials, insta a l’EMD a esgotar tots els mecanismes extrajudicials i judicials per aconseguir l’aplicació de la moció, a sumar-se a la taula de diàleg engegada a Sant Cugat, a exigir a l’Ajuntament que si no es fa càrrec del pagament mentre no se suspengui el tribut busqui mecanismes de compensació amb l’AMB, adaptar els pressupostos de l’Ajuntament i l’EMD per la realitat de la COVID-19 proposant la congelació de tots els impostos i taxes i, si no es deroga el decret, treballar en un nou càlcul del tribut tot i que prioritzant l’anul·lació. ERC-MES, CUP-PC i PSC hi han votat en contra.

Susanna Casta, vocal del PSC, ha criticat que demanat que els municipis paguin el mateix suposaria que Sant Cugat pagués més. La CUP-PC ha dit que comparteix només alguns dels acords però, davant la impossibilitat de votar els acords per separat, ha votat en contra. Jaume Sanmartí, d’ERC-MES, ha dit que s’hauria d’evidenciar al document que la proposta arriba al Ple de Valldoreix de la mà de Ciutadans. Elena Degollada, de Junts, diu que hi ha afirmacions a la moció que no són precises i emplaça la plataforma a fer una reunió tot i això celebra l’existència de la plataforma i la crida perquè l’AMB tingui en compte Valldoreix i Sant Cugat.

Aprovada la moció sobre l’ocupació d’immobles

El grup proposant i Junts per Valldoreix han votat a favor de la moció de Ciutadans per l’elaboració d’un pla municipal contra l’ocupació d’habitatges, la mateixa proposta que van presentar dilluns al Ple de Sant Cugat. En aquesta es demana l’elaboració d’un pla municipal contra l’ocupació d’immobles, posar en marxa un pla de seguretat i convivència davant de les ocupacions, elaborar un cens d’habitatges ocupats, informat de manera regular els grups polítics de l’abast de les ocupacions, reforçar la presència policial i el patrullatge, demanar a la Generalitat la retirada del decret llei de mesures urgents per millorar l’accés a l’habitatge, instar al govern espanyol a permetre l’entrada, registre i identificació d’ocupants i a contemplar que el Fons Social d’Habitatges passi a ser permanent.

Susanna Casta, del PSC, ha criticat que és una moció populista i que no respon a la realitat de Valldoreix. Ferran Margineda, de la CUP-PC, diu que les dades actuals no són més alarmants que altres anys i defensa que l’ocupació no és sinònim de conflicte veïnal i que tot sovint respon a necessitats habitacionals. Lluc Cahís, d’ERC-MES, diu que la proposta respon a una campanya mediàtica: “No caurem en el seu classisme ranci”.

Modificació i adjudicació de contractes

En forma de dació de compte sobre contractacions, el govern valldoreixenc ha informat d’una ampliació del contracte de manteniment de l’arbrat públic en 3.345 euros (sense IVA) per introduir la zona de l’aparcament de can Cadena, el mirador de l’estació i la plaça de les Oliveres. També ha adjudicat el contracte de neteja dels edificis públics a l’empresa Innovació i Tècniques de Conservació per 195.000 euros (sense IVA) per quatre anys amb una possible pròrroga d’una anualitat. S’han aprovat pròrrogues del contracte de neteja de vials en mans del Taller Jeroni de Moragas, de subministrament de manteniment del programa Gestiona en mans d’Espublico Servicios para la Administración i del manteniment i neteja de rieres en mans de Fitor Forestal. Alhora s’ha acceptat la revisió de preus demanada per Clece i l’inici del tràmit de la contractació del servei d’assistència informàtica i consultoria del programa de comptabilitat de l’EMD.

Modificació pressupostària per reduir la partida de Festa Major i incrementar partides com la de prospecció arqueològica a Can Monmany o la de canvi de quadres d’enllumenat.

El govern ha votat a favor de la novena modificació del pressupost del 2020 que preveu reduir en 20.000 euros la partida de la Festa Major, condicionada per la COVID-19, i en gairebé 65.000 euros el romanent de despeses generals. Amb aquests diners es crea una partida de 48.000 euros per al canvi de quadres led d’enllumenat i una altra de 5.500 per a l’adquisició de radars (els que indiquen la velocitat als semàfors). A més, es complementen diverses partides: 3.500 euros per a la neteja de l’escola bressol i 5.800 per al Ferran i Clua (per reforçar la neteja per la COVID-19), 8.000 per a la neteja de rieres, 7.500 per a la prospecció arqueològica a Can Monmany i 6.100 per a la primera fase de l’ampliació del carrer del Nard. L’oposició, que ha optat per l’abstenció, ha posat en dubte la prioritat de fer el projecte del carrer del Nard.

L’EMD defensa la suficiència financera dels ens locals davant la proposta del govern espanyol pel romanent

Tot i que el decret del govern espanyol per desbloquejar els romanents de tresoreria acumulats pels ens locals absorbint-los l’Estat i retornant-los gradualment ha estat tombat pel Congrés, l’EMD de Valldoreix ha mantingut la moció sobre la suficiència financera dels ens locals. Seguint la proposta de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Cataluya, es demana l’accés directe al superàvit del 2019 i al romanent acumulat. La proposta també demana al govern flexibilitzar la regla de la despesa i modificar la llei d’estabilitat pressupostària perquè les administracions locals tinguin més marge davant la crisi econòmica i social generada per la COVID-19. Alhora, s’insta a la Generalitat a crear un fons de cooperació extraordinari amb el món local amb una dotació mínima de 300 milions d’euros entre el 2020 i el 2021. Tot i aquest punt a l’ordre del dia, Junts per Sant Cugat ha mantingut una moció en el mateix sentit. Finalment s’ha aprovat amb el vot favorable de totes les forces polítiques.

Rebutjat un recurs de reposició de la reurbanització del carrer del Nard

Junts per Valldoreix i Ciutadans han votat a favor de desestimar el recurs de reposició presentat per dues veïnes pel projecte de reurbanització del carrer del Nard després que les seves al·legacions fossin desestimades. ERC-MES, CUP-PC i PSC s’hi han abstingut.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article