Valldoreix inicia la redacció del reglament dels pressupostos participatius amb la possibilitat d’ajuntar els del 2018 i 2019

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Tot just 20 persones han respost a l’enquesta que l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Valldoreix té al seu lloc web preguntant per la primera edició dels pressupostos participatius que es va celebrar l’any passat. A l’Audiència pública feta dijous a la tarda per abordar aquest mateix afer han acudit uns cinc veïns per fer les seves aportacions. Aquests dos passos són indispensables per obrir posteriorment la comissió de treball de polítics –amb representants de tots els partits de l’oposició– i tècnics encarregada d’elaborar el reglament dels pressupostos participatius que ha de marcar les regles del joc de cara a les futures edicions. La creació de la comissió, que el govern preveu que tingui dues o tres sessions, s’aprovarà dilluns vinent en un Ple extraordinari.

En el moment que es tingui la proposta enllestida, el document haurà de passar pel Ple –potser l’ordinari de març si s’aconsegueix el consens ràpidament– per ser aprovat inicialment, obrint així un període d’exposició pública d’un mes en què la ciutadania podrà introduir al·legacions. Un cop aprovades o rebutjades les noves aportacions, es podria fer l’aprovació inicial. Suposant que s’aconsegueixin fer tots aquests tràmits en la major celeritat possible, el reglament estaria aprovat entre finals d’abril i principis de maig deixant tot just vuit mesos –juliol i agost inclosos– per recollit propostes, fer el triatge, portar-les a votació, fer els projectes, licitar-los i executar-los ja que, per llei, es recomana desenvolupar les propostes dins d’un exercici.

Davant un calendari tant apurat, avança Elena Degollada, vocal de Participació, el govern proposarà ajuntar els pressupostos participatius del 2018 i el 2019 perquè a finals d’aquest any es puguin votar les propostes de tots dos anys i així desenvolupar-les totes durant l’any vinent. Això suposaria que de cara a la propera edició els valldoreixencs podrien decidir el destí de 200.000 euros d’inversió, 100.000 per cada any. Segons Degollada, és un mecanisme que té el vist i plau de la secretària-interventora però que encara s’ha d’acordar amb la resta de grups polítics.

L'Audiència pública i l'enquesta són les bases de treball de la comissió

L’Audiència pública ha servit per recollir preocupacions dels veïns que, conjuntament amb els resultats de l’enquesta, han de ser la base per definir el reglament en el marc de la comissió. S’ha proposat agrupar temes per àrees i, així mateix, que els consells sectorials puguin incidir d’alguna manera amb un vot ponderat respecte la votació popular o fent el triatge dels projectes que poden anar a votació. També s’ha demanat explicar millor els conceptes de les normes, com ara què és exactament una proposta d’inversió, i descentralitzar la campanya fent èmfasi en els diferents barris.

La comissió també haurà d’estudiar com demanar a la ciutadania una definició més concreta dels projectes i com vehicular el consens amb els proposants quan s’ha de delimitar una idea, un fet que ja s’ha donat en la primera edició i cal analitzar quin marge de millora té. El govern pren el compromís de seguir explicant el motiu del rebuig de les propostes en primera instància als proposants i posteriorment fent-ho públic al web municipal i fer una valoració final del procés que, diu, no ha estat la base de l’Audiència pública perquè, per llei, les trobades prèvies a la posada en marxa de la comissió no han de tenir elements de valor dels impulsors per evitar condicionar les propostes veïnals.

En una darrera intervenció, s’ha proposat que el procés es doni a conèixer també a l’institut Arnau Cadell, tant per aquells estudiants valldoreixencs de més de 16 anys que poden votar com per fomentar la cultura participativa també dels alumnes que no poden votar perquè no són residents de la vila. Aquesta proposta és una de les possibles solucions davant una participació baixa, especialment en els afers que són competència de l’EMD. Degollada diu que han de treballar per ser més presents i donar més informació per acabar fent que aquelles persones que només entenen Valldoreix com el seu lloc de residència com a mínim coneguin que poden participar.

L’Audiència pública també ha acollit, de nou, un debat més ampli sobre la participació i si aquesta hauria de vehicular-se a través del Consell de la Vila, òrgan de participació per antonomàsia de l’EMD, que fa anys que no es reuneix a l’espera de tenir un nou reglament de participació ciutadana. El govern ha tirat pilotes fora per centrar-se en els pressupostos participatius tot i que, reconeix, es prioritza el reglament dels pressupostos al de participació ciutadana, ja que el segon és molt més ampli i està íntimament lligat al Reglament Orgànic Municipal (ROM).

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article