S’inicia una mediació judicial que podria evitar l’enderrocament de dues de les tres cases irregulars del carrer Sant Francesc

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

El passat 14 de gener es va celebrar la primera reunió de la mediació judicial del conflicte urbanístic de les tres cases del carrer Sant Francesc de Valldoreix. Així ho va anunciar la secretària-interventora al Ple de desembre i ho ha confirmat el veí denunciant, Philippe Plan. Hores d’ara el president de l’EMD de Valldoreix, Josep Puig, i Plan rebutgen explicar com ha anat aquesta primera reunió ja que és el principi del camí per a un possible acord.

A la mediació hi participen les tres parts afectades: Plan com a denunciant, l’EMD de Valldoreix com a administració que va atorgar la llicència d’obres tombada per la justícia i l’empresa Bei Barcelona, de Sebastià Altet, com a constructora. Segons va explicar la secretària-interventora al Ple de desembre, “es podria arribar a un acord per legalitzar les dues cases restants un cop enderrocada la casa que era il·legalitzable”. Puig va dir que Altet ha de presentar el projecte de legalització dels dos immobles.

Sense indemnització a Bei Barcelona

L’empresa constructora, un cop refermada la sentència que obligava a enderrocar les tres cases, va presentar un expedient de responsabilitat patrimonial demanant 3.645.837,03 euros per danys i prejudicis per l’anul·lació de la llicència concedida per l’EMD l’any 2002 i que va permetre la construcció dels habitatges. En primera instància l’EMD va rebutjar aquesta indemnització, que representa gairebé un 35% del pressupost de Valldoreix del 2021.

Posteriorment va demanar una segona opinió a la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat, que ha refermat el posicionament de l’administració valldoreixenca: “L’acció exercitada ha prescrit, la qual cosa porta a desestimar la reclamació de responsabilitat patrimonial presentada”. Davant d’aquesta resolució, la secretària-interventora no descarta que Bei Barcelona presenti un contenciós-administratiu.

Dels 3,6 milions demanats per l’empresa, 3,4 són pel valor de les edificacions construïdes i prop de 200.000 euros pel cost de l’enderroc. En canvi, el cap d’urbanisme de l’EMD ha valorat els immobles en 1,2 milions i sense fer cap referència a l’enderrocament. El concurs públic per a l’enderroc de l’única casa que hores d’ara s’ha eliminat va ser adjudicat per l’EMD de Valldoreix al novembre del 2019 per un cost de 73.896,97 euros (amb IVA).

L’informe de la Comissió Jurídica Assessora repassa les sentències emeses sobre aquest afer i apunta: “El Tribunal confirma l’existència de les infraccions, però valora que constitueixen no una causa de nul·litat de ple dret, sinó d’anul·labilitat, encara que adjectivada com a ‘grave y palmaria’”.

També repassa la jurisprudència pel que fa al període d’execució de la sentència, ja que la inadmissió del darrer recurs per part del Tribunal Suprem, que va permetre refermar la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en què s’obligava a fer l’enderrocament dels tres immobles, va ser a l’abril del 2019 però hores d’ara només s’ha enderrocat un dels immobles. Aquest retard va fer que al maig del 2020 el denunciant advertís al jutjat sobre la inexecució de la sentència.

Les claus del conflicte

L’afer de les tres cases del carrer Sant Francesc es remunta a l’agot del 2002, quan l’EMD de Valldoreix va concedir la llicència per construir els tres habitatges. La primera sentència va arribar al març del 2006, quan el jutjat va concloure que l’habitatge que finalment s’ha enderrocat no tenia la façana suficient al carrer i, per tant, anul·lava la llicència però obrint la porta a la legalització dels habitatges amb una reparcel·lació. Aquesta sentència va ser refermada al febrer del 2007.

Al 2008 es van iniciar els intents de reparcel·lació, tots anul·lats per la justícia, essent especialment significativa la sentència del TSJC de novembre del 2014 ja que s’indicava que els intents de reparcel·lació eren intents de burlar les sentències anteriors. Finalment, a l’octubre del 2018 el TSJC va anul·lar el darrer intent de reparcel·lació, del 2015, i va obligar l’enderrocament de les tres cases, una resolució refermada a l’any següent amb la desestimació del recurs presentat per Bei Barcelona i l’EMD al Suprem. elCugatenc va explicar en detall el periple judicial en aquest article.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article