Un pressupost de final de mandat entre dubtes de l’oposició

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Al proper Ple de l’EMD de Valldoreix es debatrà l’aprovació inicial del pressupost de cara a l’any vinent, que creix en gairebé 300.000 euros respecte a l’any passat, arribant fins els 9,49 milions, la majoria dels quals provenen de l’acord amb l’Ajuntament de Sant Cugat, un conveni que, segons la vocal d’Economia, Elena Degollada, funciona correctament i no es té previst renegociar fins el seu venciment al 2020. “És l’increment que ens permet la legislació vigent i la regla de la despesaˮ, enraona la política, “tot i així som prudents i ajustem els ingressos, que acostumen a ser més elevats quan s’executaˮ.

Amb això, les inversions passen a ser el principal punt de la proposta del govern, amb 415.000 euros per a l’actuació més important, arranjar i fer un pont per donar accés la zona esportiva de l’antic camp de futbol amb accés des de l’avinguda de Can Monmany. S’hi preveuen dues actuacions: la primera (300.000 euros) és l’arranjament de la zona en sí i la segona (115.000 euros) és la construcció del pont. Ambdues precisen d’un tràmit extra a través de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ja que es tracta de terrenys inundables, tal com explica Degollada.

La següent actuació amb un cost més elevat per a l’EMD (60.000) serà la rehabilitació del pont del Camí de la Salut amb adequació de l’entorn. Es tracta, explica la vocal, de fer una neteja, il·luminar i arranjar l’espai amb la col·locació d’elements urbans com bancs. Es mantenen, així mateix, les inversions de 35.000 euros entre l’escola Ferran i Clua i l’escola bressol així com altres partides informàtiques i per l’adquisició de vehicles.

A més, en els darrers mesos de mandat el govern de PDECAT-Actuem pretén iniciar els tràmits de dos grans projectes. D’una banda, recuperar el Pla Especial de la Centralitat, aturat anys enrere i amb un gran revol veïnal. Aquesta vegada, segons Degollada, no es preveu recuperar la part referent als habitatges però sí reajustar la part dels equipaments. Suposarà una inversió de 14.520 euros. D’altra, es contempla una partida de més de 12.000 euros per redactar el projecte de l’aparcament de Can Cadena, que en un futur –no es preveu al 2019– serveixi per pavimentar-lo i millorar-lo. El terreny, que ja té ús d’aparcament, va suposar una despesa de quasi 375.000 euros per a l’EMD en haver-lo expropiat de mutu acord a Endesa.

El govern parteix d’una aprovació segura dels comptes ja que, amb la baixa del president, iguala el nombre de vocals de l’oposició i, en cas d’empat, s’activa el vot de qualitat de la presidenta accidental, Susana Herrada, permetent que s’aprovi la proposta malgrat el possible vot contrari de tota l’oposició en bloc. Els partits de l’oposició es miren la proposta de manera crítica.

Xavier Humet, portaveu de la CUP-PC a la Junta de Veïns, dubta de la proposta del govern perquè no recull cap partida destinada a fer la nova escola de música, que ja es va preveure en el pressupost anterior tot i que el govern va dir que buscaria més finançament per fer-la possible. És per això que Humet dubta que les inversions plantejades puguin estar enllestides abans d’acabar el mandat i tem que, passades les eleccions del maig, poden ser un condicionant per al nou govern. En termes generals, considera que es tracta d’uns comptes continuistes i celebra que s’enceti una redefinició de la centralitat com un pas per pactar un nou Pla d’Equipaments.

Noël Climent, vocal d’ERC-MES, també apunta a buscar un acord entre les forces polítiques que permeti garantir les inversions a llarg termini governi qui governi. Per això demana un Pla d’Equipaments i un Pla d’Usos que pugui tenir un horitzó de dos mandats de tal manera que cada govern pugui prioritzar les actuacions però sense deixar en herència al següent projectes que no tenen consens polític ni amb les entitats. També tem que el pressupost pot ser paper mullat si es comencen a fer modificacions sent a més en aquest cas un tràmit per acabar el mandat ja que, després de l’aprovació dels comptes, només quedaran dos plens abans de les eleccions del maig. La vocal de Ciutadans, Anna Cano, no ha fet valoracions ja que esperarà a la setmana vinent a haver analitzat més en profunditat els documents.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article