Valldoreix aprova inicialment un reglament per als pressupostos participatius entre crides per reprendre el Consell de la Vila

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Els vots en solitari del govern, amb les abstencions d’ERC-MES i Ciutadans i l’oposició de la CUP-PC han servit per aprovar inicialment el nou reglament dels pressupostos participatius de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Valldoreix, un document que, un cop aprovat definitivament, marcarà les bases de funcionament de la reserva de les inversions –de 100.000 euros l’any passat– pensada per ser decidida directament per la ciutadania. El debat, però, està en si aquest procés ha de tenir un reglament propi i si ha d’estar gestionat directament per l’EMD o a través del Consell de la Vila, el major òrgan de participació valldoreixenc de moment aturat fins que es redacti un nou reglament de participació ciutadana.

L’oposició no veu clar el plantejament del govern. Tot i que han participat en la definició del reglament en el marc de la comissió que es va aprovar en la sessió plenària extraordinària en què la nova vocal de Ciutadans, Anna Cano, va prendre possessió, expliquen que ho han fet per aportar el seu gra de sorra en un document que s’havia de realitzar inevitablement després que el 26 de febrer es creés l’òrgan per definir la norma que regirà els pressupostos participatius. Per a ells, el Consell de la Vila s’hauria d’encarregar de dinamitzar qualsevol procés participatiu i, justament per això, en critiquen l’aturada, incorrecta al seu parer ja que incomplex allò recollit a l’encara vigent reglament de participació.

Ferran Margineda, vocal de la CUP-PC, accepta que no és incompatible fer un nou reglament específic per als pressupostos participatius més enllà de la situació de l’òrgan de participació però, rellegint lleis i reglaments, diu que la decisió sobre 100.000 euros, i més encara veient els projectes presentats en la primera edició, no és prou rellevant com per separar el procés del Consell. Considera, a més, que tenir un reglament de pressupostos participatius sense un Consell de la Vila actiu significa fer un pas enrere en participació. El portaveu d’ERC-MES, Noël Climent, ha estat més concís: “Els instem a convocar el Consell de la Vila i ja saben que tenen la nostra mà estesa per redefinir-lo i fer-lo més obert”. Tot i així, s’ha abstingut en la votació perquè considera que el reglament proposat, al qual presentarà al·legacions, és força correcte.

La vocal de Participació, Elena Degollada, que en la seva primera intervenció s’ha limitat a llegir el nou reglament, ha respost als grups de l’oposició dient que 100.000 euros de lliure disposició és el que tenen altres ciutats força més grans i, per tant, no es pot considerar “poc rellevant”. També recorda que s’han fet altres processos participatius, com el que intenta definir la fisonomia urbana de l’avinguda del Baixador, que no tenien –ni tenen encara– cap partida econòmica assignada. Davant el compromís pres al febrer de començar a treballar en el nou reglament de participació ciutadana, al qual condiciona el retorn del Consell de la Vila o l’òrgan que el substitueixi, no posa calendari tot i que, diu, s’hi treballarà.

Al marge ha quedat el debat més formal sobre si el govern l’EMD està incomplint o no les normes de la casa desenvolupant un nou reglament mentre té aturat el Consell de la Vila. De fet, hi ha resolucions contradictòries. Mentre el Síndic de Greuges local va emetre una petició perquè Degollada tornés a convocar el Consell de la Vila, òrgan que, diu, ha de restar operatiu fins que no canviï el reglament; el Síndic de Greuges de Catalunya també ha fet públic el seu propi comunicat dient que la baixa participació dificultava la supervivència de l’òrgan i, per tant, està justificada l’aturada, una decisió que “forma part de la potestat d’autoorganització de l’EMD”. Ramon Palacio, síndic local present a la sessió plenària, no ha intervingut en el debat.

El reglament, a falta de ser aprovat definitivament, preveu que els pressupostos participatius s’engeguin anualment al febrer amb un període mínim de presentació de propostes de 30 dies i limitat a entitats que no poden concórrer a les eleccions (ni partits, ni coalicions ni agrupacions d’electors). Hi haurà una comissió tècnica per validar o suggerir alteracions de les propostes en funció de la seva viabilitat legal, econòmica i urbanística. La votació ciutadana, que durarà 30 dies, es farà de manera digital a través del web de l’EMD o de l’Oficina d’Atenció Ciutadana.

Es constituirà una comissió de garanties amb representants polítics, dels consells sectorials i de les entitats, amb un màxim de 17 membres, per fer seguiment del procés i l’execució dels projectes triats per la ciutadania. Tal com va proposar Degollada en l’Audiència pública prèvia a la constitució de la comissió per a la redacció del reglament, el document inclou una disposició transitòria per ajuntar les partides del 2018 i 2019 i així no caure en un canvi d’exercici per la tramitació del reglament.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article